Δ. Κουτσούμπας: Στην Ανάφη με σεμνότητα και περηφάνια τιμούμε τους συντρόφους μας που στάθηκαν βράχοι αντοχής και αυτοθυσίας

Δημοσίευση: 04.06.2022, 11:48
Τελευταία Ενημέρωση: 04.06.2022, 12:42

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Ανάφη, το νησί που σε εποχές σκοτεινές, σε μέρες μαύρες για τον τόπο και τον λαό μας, φωτίστηκε από το μεγαλείο της θυσίας των συντρόφων μας», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος για την αποκάλυψη Μνημείου στην Ανάφη. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση, από τους πολλούς επισκέπτες που ήρθαν στο νησί, για την εκδήλωση. Κεντρικής ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας...
(Φωτό: kke.gr)

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε από την Ρούλα Φραγκάκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Νότιων Κυκλάδων του ΚΚΕ, η οποία ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς οι κάτοικοι του νησιού αγκάλιασαν τους πολιτικούς εξόριστους, αλλά και στην ανεξίτηλη προσφορά των εξόριστων που με όλες τους τις δυνάμεις και γνώσεις μόχθησαν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών στο νησί.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Για πολλές δεκαετίες, οι εξορίες και οι φυλακές, αποτέλεσαν τα βασικά όπλα της κυρίαρχης τάξης στην Ελλάδα.

Είτε με βασιλιά, είτε χωρίς, είτε με κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε με δικτατορική κυβέρνηση, τόσο επί Βενιζέλου και Τσαλδάρη, όσο και επί Μεταξά, ο ταξικός χαρακτήρας της εξουσίας παρέμεινε αναλλοίωτος.

Ο αντικομουνισμός, το ταξικό μίσος ενάντια στο εργατικό κίνημα, υπήρξε η κοινή συνισταμένη όλων των αστικών κυβερνήσεων» επισήμανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καταθέτοντας ιστορικές μαρτυρίες για την στάση των κομμουνιστριών και κομμουνιστών εξορίστων, από το 1925 όταν «η Ανάφη δέχτηκε τον πρώτο κομμουνιστή με την επικράτηση της δικτατορίας του Πάγκαλου» και τις επόμενες δεκαετίες, τις συλλογικές πρωτοβουλίες τους, τους αγώνες που έδωσαν στην εξορία και τις μεγάλες θυσίες τους υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το φως που αναφαίνεται και διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα είναι η Ανάφη του Γληνού, της Ηλέκτρας, του Νικολαϊδη, της Σκοδιδάκη, του Βασάλου, του Σιάντου, του Σβώλου, του Θέου, του Λάσκαρη, του Πορφυρογένη, του Βέρβερη».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι σήμερα οι εξελίξεις «σημαδεύονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία. Οι αιτίες του βρίσκονται στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, στην αναμέτρηση των αστικών τάξεων».

«Και στις δύο πλευρές υπερισχύουν οι σχεδιασμοί κατά των λαών, της ακόμη βαθύτερης εκμετάλλευσής τους» είπε.

«Η ελληνική συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχει απογειωθεί μετά και την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή η πολύ σοβαρή εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών, αφορά, ακόμα και την ίδια την άμυνα της χώρας.

Ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικά από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποκτά κρίσιμη σημασία και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί στοιχείο της εμπλοκής αυτής είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ «κάνουν πλάτες» στις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία φτάνει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, εδώ στο Αιγαίο.

«Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο ρόλος του «σημαιοφόρου» στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ - που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτός αφορά την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και το Ιράν, είτε αλλά μέτωπα, φέρνει μεγάλους κινδύνους και κοστίζει τελικά πολύ ακριβά για τον ελληνικό λαό.

Όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο ΝΑΤΟϊκών κρατών, εντείνουν τον ανταγωνισμό τους, με μεγάλους κινδύνους για τους δύο λαούς.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας, έχουμε τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, έχουμε εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα έχουν καθορίσει, παλεύουμε και προτάσσουμε τη φιλία των λαών» επισήμανε.

Αναφέροντας ότι η ανάδειξη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της σύγκρουσης και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τον προσανατολισμό της πάλης των λαών υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις συνθήκες έχει πολύ μεγάλη σημασία η θέση ότι δεν τασσόμαστε με το μέρος κανενός στρατοπέδου καπιταλιστών στον πόλεμο, ότι συγκρουόμαστε με τις αστικές τάξεις και είμαστε με την πάλη των λαών με κατεύθυνση, τόσο την απεμπλοκή των χωρών μας από τον πόλεμο αλλά και για την ενίσχυση της πάλης στην κατεύθυνση της εξάλειψης των αιτιών του πολέμου, για την ανατροπή του συστήματος, του καπιταλισμού που τον γεννά.

Αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας».

Είπε ότι παρά τον σημερινό αρνητικό διεθνή συσχετισμό δύναμης «ο ίδιος ο πόλεμος, η οικονομική κρίση, η ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση, η επισιτιστική κρίση, είναι μεγάλα γεγονότα, που μέσα τους φέρνουν το σπέρμα των ανακατατάξεων και των αλλαγών στον συσχετισμό δύναμης.

Κάθε μεγάλη κρίση και καταστροφή αποκαλύπτει πιο ωμά, πιο καθαρά τα μεγάλα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό που σήμερα φαίνεται κυρίαρχο, αύριο μπορεί να αλλάξει ραγδαία».

«Και στη χώρα μας η ιστορία διδάσκει πως οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, έχουν αποδείξει πως μπορούν να μεγαλουργήσουν, ακριβώς σε κάτι τέτοιες δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, που όλα έμοιαζαν χαμένα, που οι δυνάμεις ήταν ελάχιστες» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι:

«Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι είναι αναγκαίο να προετοιμαζόμαστε καθημερινά για περιόδους, που θα ωριμάζει αυτό που αποτυπώνεται και στην Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Το ζήτημα είναι πολιτικό, απαιτεί στροφή στις συνειδήσεις των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας».

Η προετοιμασία αυτή σήμερα περνάει μέσα από την ολόπλευρη συμβολή μας στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στην εμπλοκή και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, για να σταθούν οι εργαζόμενοι, ο λαός στο δικό τους μετερίζι, να μη διαλέξουν την πλευρά της αστικής τάξης.

Ταυτόχρονα, όμως, συμβάλλουμε, ώστε και οι εργαζόμενοι, ο λαός, να προετοιμάζονται για έναν μεγαλύτερο δίκαιο αγώνα, για τη δικιά τους μάχη, για τον δικό τους «πόλεμο» ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη βαρβαρότητα για τους λαούς.

Τον αγώνα για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Τον αγώνα που ανοίγει τον δρόμο για να πάρουν οι εργαζόμενοι την εξουσία, να οικοδομήσουν το σύγχρονο, το νέο, το αναγκαίο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Μίλησε για τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τους εργατικούς κλάδους και τις φοιτητικές εκλογές και πρόσθεσε: «Μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι μια επιλογή έχει: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, καμιά προσδοκία από το ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ. Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική για το λαό».

«Πάνω σε αυτό το νησί του Αιγαίου τιμούμε τους εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, στην πλειοψηφία τους μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΚΚΕ. Στο βράχο της Ανάφης, στάθηκαν βράχοι αντοχής και αυτοθυσίας.

Στο βράχο της Ανάφης, στεκόμαστε με σεμνότητα και περηφάνια μπροστά στο μνημείο, με το οποίο η Κεντρική Επιτροπή τιμά τη μνήμη τους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στο μνημείο είπε ότι «το γλυπτό είναι εντέλει μια εικονοποιημένη αναφορά του συνθήματος «...σπάμε τις αλυσίδες», εκφράζοντας την ευγένεια, τη δύναμη και την αλύγιστη στάση των εξόριστων, δίνοντας παράλληλα ένα «επικό», διαχρονικά δυναμικό και ελπιδοφόρο μήνυμα ...», όπως αναφέρει ο σπουδαίος γλύπτης και δημιουργός του έργου, Αντώνης Μυρωδιάς».

Ευχαρίστησε τον Αντώνη Μυρωδιά, όλους όσους συνέβαλαν στην περάτωση του μνημείου, τον δήμαρχο Ιάκωβο Ρούσο για την ολόπλευρη βοήθειά του και όλους τους κατοίκους του νησιού που αγκάλιασαν και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

«Οι θυσίες και τα έργα των συντρόφων μας, είναι η δική μας κληρονομιά, η διαθήκη τους προς όλους μας, που ποτέ δεν ανοίχτηκε... γιατί αυτοί δεν πέθαναν ποτέ.

Η Ανάφη του φωτός, της φωτιάς που καίει ακόμα.

Δανείζομαι τους στόχους των Υπεραστικών:

«Εμείς. Θα γίνουμε φωτιά μέσα στον πάγο.

Εμείς. Θα σπάσουμε του ανήφορου το αδράχτι.

Εμείς. Κρατώντας πάλι κόκκινες σημαίες.

Εμείς. Με ανάσα των νεκρών μας τους αγώνες» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανταλλαγή δώρων του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το Δήμαρχο Ανάφης

Μετά την ομιλία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αντάλλαξε δώρα με το Δήμαρχο Ανάφης, Ιάκωβο Ρούσσο.

Επίσης η ΚΕ του ΚΚΕ και η «Σύγχρονη Εποχή» προσέφεραν εκδόσεις για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του νησιού.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος, Ιάκωβος Ρούσσος, έδωσε στο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μία αναμνηστική μινιατούρα καραβιού, στη μνήμη των αγωνιστών εξόριστων της Ανάφης.

 

πηγή+φωτό: kke.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 124


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.