Εντάχθηκε η προμήθεια στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων 44 ηλεκτρικών ποδηλάτων και η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης

Δημοσίευση: 27.05.2022, 12:03
Τελευταία Ενημέρωση: 27.05.2022, 13:09

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον ¶ξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος - Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προμήθεια 44 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης αυτών, με συνολικό προϋπολογισμό 316.453,72 ευρώ. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα είναι εγκατεστημένα σε έξι επιλεγμένα σημεία του Δήμου (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Χαλκί και Χώρα Νάξου) για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η εν λόγω εφαρμογή θα στερείται της βασικής υποδομής, που είναι οι απαραίτητοι ποδηλατόδρομοι, ιδιαίτερα όσον αφορά την πόλη της Νάξου, που η κυκλοφορία ποδηλάτων όλες τις εποχές του χρόνου εγκυμονεί κινδύνους, λόγω της πληθώρας οχημάτων που κινούνται σε συνδυασμό με το υπάρχον οδικό δίκτυο...

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ενώ πολλοί κάτοικοι του νησιού επιθυμούν να μετακινούνται με ποδήλατο, δεν το πράττουν λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη της Νάξου.

Κι αυτό, γιατί οι στενοί δρόμοι με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και ο μεγάλος αριθμός οχημάτων που κινούνται, λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους θα ήθελαν να επιλέξουν ένα άλλο μέσο μετακίνησης, όπως το ποδήλατο.

Ακόμη και οι επισκέπτες που ενοικιάζουν ποδήλατα τα χρησιμοποιούν κυρίως εκτός των στενών ορίων της πόλης.

Οι προ πολλών ετών εξαγγελίες του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, για μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε σχεδιασμό και υλοποίηση, αλλά αντίθετα η πόλη ασφυκτιά όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο από την πληθώρα οχημάτων που συνεχώς αυξάνεται και το μόνο που εφαρμόζεται είναι αποσπασματικές λύσεις προς εξυπηρέτηση αναγκών που δημιουργούνται κατά κόρον το καλοκαίρι.

Ο Δήμος πάντως, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, πιστεύει πως με τη χρήση λίγων ηλεκτρικών ποδηλάτων θα επιτευχθεί μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, περιορισμός του κυκλοφοριακού φόρτου, του θορύβου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας (ΚΑΠΕ), αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση τόσο των μετακινήσεων των κατοίκων του Δήμου αλλά και των επισκεπτών. 

Το προτεινόμενο σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση των ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Με την προμήθεια και εγκατάσταση αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα από τα 44 συνολικά ηλεκτρικά ποδήλατα για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης, τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε έξι επιλεγμένα σημεία του Δήμου (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Χαλκί και Χώρα Νάξου). Οι σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης, θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, διαθέσιμη σε Android και iOS, να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος, στα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο.

Με την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος θα προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες των νησιών οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, του θορύβου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των επισκεπτών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα.

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 121


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.