Ν. Συρμαλένιος: Η ακύρωση από το ΣτΕ καταστροφικής για το περιβάλλον επένδυσης στην Ίο, οδηγός και για παρόμοιες "επενδύσεις" στις Κυκλάδες

Δημοσίευση: 17.05.2022, 20:19
Τελευταία Ενημέρωση: 17.05.2022, 20:33

Χαιρετίζουμε την απόφαση ακύρωσης του ΣτΕ (1037/2022) της έγκρισης, από το 2014, των περιβαλλοντικών όρων δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος, 249 κλινών με ξενοδοχείο 5*, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, σπα και λοιπά υποστηρικτικά έργα στην περιοχή Κουμπάρα στην Ίο, διότι δεν είχε προηγηθεί ένταξη σε χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε είχε εκπονηθεί το προβλεπόμενο σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή, καθώς και μελέτη της φέρουσας ικανότητας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα του νησιού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Συρμαλένιος...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Η προσφυγή των φορέων και κατοίκων της Ίου καθώς και η συνεχής ανάδειξη των επεκτατικών πρακτικών για τα φαραωνικά projects του επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου, επιτέλους επέφεραν αποτελέσματα αποτρέποντας τις επιπτώσεις στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον του νησιού, τονίζει ο βουλευτής. 

Το ΣτΕ αναφέρει «ότι τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ). Ωστόσο, η συγκεκριμένη αξιοποίηση της περιοχής του έργου γίνεται κατά παράλειψη του προβλεπόμενου στο Περιφερειακό Πλαίσιο σταδίου χωρικού σχεδιασμού κατωτέρου επιπέδου, είτε γενικού (Γ.Π.Σ.,ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.) είτε εξειδικευμένου (ΠΟΑΠΔ, ΠΟΤΑ κ.λπ)».

Η διοικητική επομένως διαδικασία ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως μη νόμιμη διότι έγινε κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 24 παρ. 1 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης της αειφορίας, υπογραμμίζει ο κ. Συρμαλένιος.

Ελπίζουμε η παρούσα απόφαση να αποτελέσει μια σημαντική αρχή για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου οικοσυστήματος στα νησιά των Κυκλάδων από την υπερδόμηση και την παραβατικότητα ώστε η αειφορία να μην αποτελεί κενό γράμμα στην χώρα μας, αναφέρει καταλήγοντας ο Νίκος Συρμαλένιος.

Newsroom Cyclades Voice 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 104


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.