"Λατομείο Θάλασσα': Μια πρωτότυπη site-specific παράσταση μουσικού θεάτρου στο λατομείο Κουμελά Τήνου

Δημοσίευση: 09.05.2022, 20:58

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λατομεία πράσινου μαρμάρου της Τήνου, το επιβλητικό λατομείο του Κουμελά, μετατρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μουσική και θεατρική σκηνή. Το ιδιόμορφο τοπίο του γίνεται πηγή έμπνευσης για την ποικιλόμορφη ομάδα των καλλιτεχνών που υπογράφουν μια πρωτότυπη παράσταση σύγχρονης μουσικής και δραματουργίας. Κρυμμένο στο βάθος ενός φυσικού όρμου, με τα επίπεδα του χαρακτηριστικού για την περιοχή πρασινόχρωμου μαρμάρου να συναντιούνται με το θαλασσινό νερό, γίνεται ταυτόχρονα καμβάς και μουσική παρτιτούρα της παράστασης....

Εξερευνώντας την ύλη του μαρμαρου, τα επίπεδα εξόρυξης του, τη μεταμορφωσιγενή του φύση και τη λειτουργία του ως υλικού μνήμης, η παράσταση γίνεται μια σύνθεση τοπίου. Οι ήχοι του μαρμάρου μεσα στο λατομείο ενώνονται με τους ήχους απο τους τεχνίτες που το σμιλεύουν. Ταυτόχρονα, ένα σύνολο πνευστών και κρουστών, ένα γυναικείο πολυφωνικό σύνολο, αφηγηματικός λόγος και κίνηση συνθέτουν μια τελετουργία κατάβασης στα επιμέρους επίπεδα του λατομείου. Το ιδιαίτερο φυσικό βιο-ηχοτοπίο συνεργεί στη μοναδικότητα του ηχητικού συνόλου.

Ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Ανδρέας Λεβισιανός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική και τη διεύθυνση της παράστασης, ενώ το πρωτότυπο κείμενο και τον φωνητικό σχεδιασμό επιμελείται η Δήμητρα Κάνδια.

Η σκηνοθεσία είναι της Μαριλένας Κατρανίδου.

Η πλατφόρμα online παραστάσεων aejaa στηρίζοντας την καλλιτεχνική δράση στον ψηφιακό και φυσικό χώρο αναλαμβάνει την συμπαραγωγή και το streaming. Η ανάθεση και η παραγωγή ανήκει στο Κοινωνώ - Tinos Art Gathering στο πλαίσιο του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Residency: Four Plus One Elements.

 Η παράσταση "Λατομείο Θάλασσα'' θα πραγματοποιηθεί στις 4μμ το απόγευμα της Κυριακής 22ης Μαΐου στο ομώνυμο λατομείο του Κουμελά Τήνου και θα προβληθεί διαδικτυακά από την aejaa στις 29 και 30 Μαϊου στις 9μμ. 

Με τους: Δήμητρα Κάνδια (φωνή), Αλίκη Ατσαλάκη (φωνή), Ειρήνη Κυριακού (φωνή), Ειρήνη Ανδρεαδάκη (φωνή), Ευτυχία Τσουκαλά (φωνή), Δάφνη Μέγγου (κλαρινέτο), Θανάση Ζαχαρόπουλο (κλαρινέτο), Μάνο Βεντούρα (κόρνο), Ανδρέα Ρολάνδο Θεοδώρου (τρομπόνι), Παναγιώτη Ζιάβρα (κρουστα). 

Συμμετέχουν οι residents του ανοιχτού καλέσματος του ‘Λατομείο Θάλασσα’ στo πλαίσιo του ΚΟΙΝΩΝΩ  - Tinos Art Gathering.

Πληροφορίες συμμετοχής, δείτε εδώ

Μουσική σύνθεση και διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός

Σύλληψη/Κείμενο/Φωνητικός σχεδιασμός: Δήμητρα Κάνδια

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου

Σκηνοθεσία Streaming: Μάνος Αρβανιτάκης και Χρήστος Ατζινάς

Γραφικός Σχεδιασμός: Niko Crnčević

Παραγωγή: ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering

Συμπαραγωγή: aejaa - online performance platform

Το Κοινωνώ είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται από το 2016 στη διοργάνωση προγραμμάτων φιλοξενίας, site-specific εικαστικών εκθέσεων, εργαστηρίων, πολυμεσικών παραγωγών και παραστάσεων, διαδραστικών ξεναγήσεων, και στην παροχή υπηρεσιών "χώρων συνάντησης" και "χώρων εργασίας" σε όλο το νησί της Τήνου. Εστιάζοντας στην διαδικασία του Κοινωνώ, στόχος του είναι να οικοδομήσει έναν κόσμο  διαμεσολάβησης και ανταλλαγής μεταξύ διαφορετικών πεδίων του πολιτισμού και της κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργεί συνθήκες σύνδεσης και συνέργειας και εμπλέκει την τοπική κοινότητα του νησιού στη δημιουργία πρωτότυπου έργου με βάση το πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα του νησιού.
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής: Χρήστος Αρτέμης

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 121


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.