Συμμετοχικός σχεδιασμός & ολική αναδιαμόρφωση προαυλίου του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας

Δημοσίευση: 25.04.2022, 19:28
Τελευταία Ενημέρωση: 25.04.2022, 19:59

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας, ενημερώνει για το πρόγραμμα του συμμετοχικού σχεδιασμού & ολικής αναδιαμόρφωσης του σχολείου, που προέκυψε μετά από μια μακροχρόνια διεργασία πολλαπλών συζητήσεων και αναζητήσεων με γονείς και δασκάλους, κατά την οποία προσδιορίστηκαν σε πρώτο επίπεδο οι βασικές αρχές που θα ήθελαν να αντανακλώνται στη διαμόρφωση του προαυλίου. Ποιες είναι και τι περιλαμβάνουν...

Οι βασικές αρχές που θα ήθελαν να αντανακλώνται στη διαμόρφωση του προαυλίου, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας, είναι:

o Να είναι ασφαλές
o Να είναι ανθρώπινο
o Να είναι αισθητικά όμορφο και πλούσιο σε ερεθίσματα για όλα τα παιδιά
o Να βασίζεται στις αρχές της συμπερίληψης, όντας προσβάσιμο για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων και ικανοτήτων
o Να έχει υλικά που σέβονται το περιβάλλον, να συσχετίζεται και να αναδεικνύει το φυσικό
οικοσύστημα της Πάρου και να είναι βιώσιμο, φέρνοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στην πράξη, μέσα από τις αρχές της αειφορίας, στο σχολείο
o Να υπηρετεί την αρχή της δικαιοσύνης προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες όπου χρειάζεται ώστε να έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες στο χώρο του σχολείου τους

Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εθνικών προδιαγραφών για τα προαύλια και έχοντας γνώση των
αντίστοιχων ευρωπαϊκών, αναζητήσαμε και καταφέραμε να έχουμε στο πλευρό μας το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Kukuk Kultur e.V της εταιρείας Kukuk Freilung, με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή οικολογικών χώρων αναψυχής σε πολλές χώρες της Ευρώπης και με πιστοποίηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών (λεπτομερής παρουσίαση τους στο site www.kukukfreiflug.de και www.kukuk-kultur.de).

Την προσπάθεια επίσης θα στηρίξει η ‘δέλτα δύο’ αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με δράση στο χώρο της αισθητικής παρέμβασης μέσω της τέχνης, με κοινωνικό & περιβαλλοντικό αντίκτυπο, έχοντας έμπειρα μέλη στο σχεδιασμό μελετών εξωτερικών χώρων αλλά και στην εκπαίδευση ανάπτυξης δεξιοτήτων και διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η πορεία του προγράμματος περιλαμβάνει:

α. Συμμετοχικό σχεδιασμό του προαυλίου

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συλλογής ιδεών, αναγκών και επιθυμιών με τη σχολική
κοινότητα. Έχουμε ήδη υλοποιήσει εργαστήρια εικαστικής, λεκτικής και ομαδοσυνεργατικής
καταγραφής των επιθυμιών των μαθητών, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για τη συλλογή των αναγκών και προτάσεων τους και έχουμε ήδη κάνει ανοιχτή συνάντηση με γονείς, κηδεμόνες και φίλους του σχολείου, για τον ίδιο λόγο αλλά και συγκροτώντας ομάδες εθελοντών. Αυτή τη στιγμή προχωράει η σταδιακή μελέτη του χώρου, σε συνεργασία με την ‘Kukuk kultur’ και την ‘δελτα δύο’. Η μελέτη θα αφορά τόσο το τμήμα που θα υλοποιηθεί αρχικά από τους εθελοντές από τη Γερμανία όσο και σε δεύτερο χρόνο την ολική αναδιαμόρφωση του προαυλίου. Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού περιλαμβάνει και η διαμόρφωση της «πράσινης» εικόνας του προαυλίου, καθώς και η δημιουργία βοτανόκηπου, συλλογής ομβρίων υδάτων, κομποστοποίησης κλπ.

β. Υποδοχή των Γερμανών εθελοντών από την Kukuk Kultur e.V.

H ομάδα περίπου 30 ατόμων από την Γερμανία (νέοι 15-18 ετών, παιδαγωγοί και ειδική ομάδα
υποστήριξης έργου), σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ήρθαν στο σχολείο από τις 13 έως 24 Απριλίου, για τη δημιουργία του πρώτου μέρους του προαυλίου. Την ίδια περίοδο δικοί μας εθελοντές και μέλη της ‘δέλτα δύο’ θα συνεργαστούν και θα συμβάλλουν ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος και να μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

γ. Περαιτέρω βήματα αναδιαμόρφωσης προαυλίου

Με βάση τη μελέτη που θα έχει ολοκληρωθεί, θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες παρεμβάσεις με σκοπό το προαύλιο να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο 2022. Παράλληλα εκδηλώσεις και δράσεις οικονομικής ενίσχυσης θα οργανωθούν για να στηρίξουν την προσπάθεια.

δ. Η όλη πορεία θα συνεχίζεται συμμετοχικά και μέσα από συνεχείς συναντήσεις των παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, μέσω των συλλογικών φορέων και επαγγελματιών. Ήδη προγραμματίζονται συναντήσεις ενημέρωσης στο επόμενο χρονικό διάστημα.

"Το πρόγραμμα βρίσκεται συνεχώς σε διαδικασία ανατροφοδότησης και προσαρμογής με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν αλλά και τον κύκλο των ανθρώπων και των φορέων που θα θελήσουν να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας."

Επιθυμία μας, να βρεθούμε και να συν-δημιουργήσουμε με όσους περισσότερους μπορούμε, βάζοντας ένα λιθαράκι στη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών, αλλά και στη φροντίδα του τόπου που ζούμε, καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας.

"Οι εθελοντές αλληλοεπίδρασαν με τα παιδιά μας, γνώρισαν τον τόπο μας, γεύονται κάθε μέρα νόστιμα φαγητά της κυκλαδίτικης κουζίνας προσφορά από πολλά εστιατόρια και φούρνους της περιοχής και ανταποδίδουν τη φιλοξενία, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους!"

Email Συλλόγου: goneisdimmarpissa@gmail.com
Facebook ομάδα: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου (https://www.facebook.com/groups/208892547570910)

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 100


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.