Στην "αγκαλιά" της Νάξου αναπαύεται η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη

Δημοσίευση: 04.04.2022, 18:56
Τελευταία Ενημέρωση: 04.04.2022, 20:08

Η Νάξος υποδέχτηκε τη Δευτέρα τη σπουδαία ερμηνεύτρια του νησιώτικου τραγουδιού και μια από τις σημαντικότερες μορφές της παραδοσιακής μουσικής, την Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, που απεβίωσε στις 29 Μαρτίου. Η φωνή της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη έχει ταυτιστεί με την Νάξο, τις Κυκλάδες, τους χορούς και τους ατελείωτους μπάλους που χορεύει όλη η Ελλάδα. Στο λιμάνι της Νάξου υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη ερμηνεύτρια ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ο Έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, ενώ τη νεκροφόρα συνόδευαν νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές...

Η πομπή από το λιμάνι της Νάξου ακολούθησε την πορεία για το χωριό όπου μεγάλωσε η Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη, τον Κυνίδαρο, όπου έγινε και η ταφή της, παρουσία της οικογένειας, συγγενών και κόσμου που συνέρρευσε στο Κοιμητήριο για να αποτίσει φόρο τιμής και να απευθύνει το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση τάφου στο Κοιμητήριο της Κοινότητας Κυνιδάρου, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς της.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποφάσισε να καλύψει την δαπάνη της ταφής της στην κυνιδαριώτικη γη, σε μια ένδειξη ελάχιστης τιμής για τη μεγάλη ερμηνεύτρια, αλλά και σαν αντίδωρο του αγροτόκοσμου του νησιού μας που τόσο αγάπησε, τραγούδησε και ψυχαγώγησε, όπως είχε γνωστοποιήσει, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Μ. Φραγκίσκος: Στη μνήμη της Ειρήνης Κονιτοπούλου - Λεγάκη

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: έγραψε: 05/04/2022
Σημείωση: Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά και την προσέγγιση της μνήμης της Κυρα-Ρήνης μας από τον κ. Μιχάλη Φραγκίσκο. Μόνο μια παρατήρηση στο κείμενό του, ιστορικής αλήθειας που δυναμώνει τον χαρακτήρα αυτού του υλικού. Σ’ ένα σημείο γράφει: «… Η Ειρήνη ζωντάνεψε, έδωσε ψυχή, ερμηνεύοντας το μουσικό Αιγαιακό αρχειακό υλικό του Σ. Καρά…”. Σημειώνω λοιπόν πως, ο Σ. Καράς δεν είχε προηγούμενο μουσικό αρχείο με τραγούδια της Νάξου, αλλά ο συνεργάτης του για τα τραγούδια του Αιγαίου Απεραθίτης Νίκος Σφυρόερας, του τα πρόσφερε στην αρχή με τον Σταμάτη, τον Μήτσο τον Τσακωνιάτη και την Ειρήνη και στη συνέχεια με τον Μιχάλη Κονιτόπουλο, τον Γιώργη Κονιτόπουλο και τον Βασίλη Χατζόπουλο και βέβαια την φωνή της Ειρήνης σε όλα τούτα. Οι ίδιοι λοιπόν οι Αξώτες δημιούργησαν, μέσω της εκπομπής του Καρά, αυτές τις ιστορικές ηχογραφήσεις, αυτό το ιστορικό μουσικό αρχείο στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Και κάτι ακόμα. Εκτός από την Δωδεκανήσια Άννα Καραμπεσίνη και την Γραμματέα του Καρά Δόμνα Σαμίου συνυπήρχαν στην χορωδία της και δυό Αξώτισσες, η ….. Σαρτερή και η γνωστή μετέπειτα τραγουδίστρια, ξαδέρφη της Ειρήνης, η Κούλα Κονιτοπούλου – Πρωτονοταρίου.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 122


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.