"Χαρακτηρισμός ως νεώτερου μνημείου του Καρνάγιου Κουφονησίου"

Δημοσίευση: 10.03.2022, 14:06
Τελευταία Ενημέρωση: 10.03.2022, 14:47

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη συνεδρίαση που είχε την Τρίτη 8 Μαρτίου, έκανε δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, να υποβληθεί αίτημα από το Δήμο προς το υπουργείο Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του Καρνάγιου Κουφονησίου ως νεότερου μνημείου. Το Καρνάγιο βρίσκεται στη θέση «ΛΟΥΤΡΟ», με την ονομασία «ΠΟΤΑΜΙΑ», στο Άνω Κουφονήσι της Κτηματικής Περιφέρειας της κοινότητας Κουφονησίων του Νομού Κυκλάδων, σε γήπεδο εκτός ορίων του Οικισμού, εμβαδού συνολικής επιφάνειας 1.123 τ.μ. Το Κουφονήσι διαθέτει έναν πολυπληθή αλιευτικό στόλο και η αλιεία αποτελεί μια από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων του. Η πραγματικότητα αυτή οδήγησε ήδη από την δεκαετία του ’60 στην αναγκαιότητα ίδρυσης καρνάγιου. Το καρνάγιο του Κουφονησίου είναι το μοναδικό που υπάρχει στην περιοχή και εξυπηρετεί τα νησιά όλων των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Το εν λόγω αίτημα αποτελεί αίτημα τόσο του Συλλόγου Αλιέων Κουφονησίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουφονησίου "Κέρος", αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα...
Όψη κτισμάτων του Καρνάγιου Κουφονησίου-στο βάθος ο διατηρητέος ανεμόμυλος (Φωτό από την Τεχνική Έκθεση Χρήστου Βλαχιώτη)

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο αντιδήμαρχος Κουφονησίου, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου "Κέρος", καθώς και ο πολιτικός μηχανικός, Χρήστος Βλαχιώτης, που έχει εκπονήσει την Τεχνική Έκθεση, ενώ παράλληλα είναι και ιδιοκτήτης του παρακείμενου ανεμόμυλου που έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου με ζώνη προστασίας περιμετρικά 30 μέτρων. Στην Τεχνική Έκθεση, όπως ανέφερε και στη συνεδίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Βλαχιώτης, αναλύονται λεπτομερώς τα ιστορικά, τεχνικά και γεωμετρικά στοιχεία του καρνάγιου και η αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί και το Καρνάγιο Κουφονησίου ως νεώτερο μνημείο.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του Καρνάγιου Κουφονησίου, για τις ανάγκες όχι μόνο των αλιέων του νησιού, αλλά και των αλιέων των γειτονικών νησιών τους οποίους θα εξυπηρετεί για τη συντήρηση των σκαφών τους, ενώ διαφορετικά θα έπρεπε να διανύσουν πολλά μίλια μέχρι το επόμενο καρνάγιο.

Όπως σημειώνεται στην τεχνική έκθεση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 τα σκάφη έβγαιναν στο παραδοσιακό Καρνάγιο για συντήρηση, επιθεώρηση, μικροεπισκευές, μπαλώματα, χρωματισμούς κ. ά.

Παράλληλα, το Καρνάγιο Κουφονησίου, όπως υπογραμμίστηκε, αποτελεί, σε συνδυασμό με το διατηρητέο ανεμόμυλο, πόλο έλξης πολλών επισκεπτών του Κουφονησίου, που σπεύδουν να το επισκεφτούν και να φωτογραφηθούν.

(Φωτό από την Τεχνική Έκθεση Χρήστου Βλαχιώτη)

Σήμερα οι ξυλουργικές και λοιπές εργασίες έχουν "προσωρινά" διακοπεί για δικαστικούς λόγους, που όπως, όμως, διευκρινίστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, αυτό δεν εμποδίζει το αρμόδιο υπουργείο να χαρακτηρίσει το παραδοσιακό Καρνάγιο Κουφονησίου ως νεώτερο μνημείο.

Όπως επισημάνθηκε στη σχετική εισήγηση του Δημάρχου, ο χαρακτηρισμός ενός μνημείου ή δραστηριότητας ως παραδοσιακής γίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και αφορά πολιτιστικά αγαθά που έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική, κοινωνική, εθνολογική, λαογραφική, τεχνική, βιομηχανική ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία. Η διατύπωση είναι ευρύτατη και μπορεί να αφορά όχι μόνον κτίρια, αλλά και οικόπεδα και οποιαδήποτε ανθρώπινη ή φυσική κατασκευή όπως τα καρνάγια.

Εγκαταστάσεις παραδοσιακών καρνάγιων μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις προστασίας του ν. 3028/02, μετά από ιστορική/αρχιτεκτονική/τεχνική/τεχνολογική τεκμηρίωση ότι έχουν τα στοιχεία της παραδοσιακής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που συνδέεται με την ναυτική παράδοση των νησιών, και ύστερα από γνωμοδότηση του αρμοδίου ΚΣΝΜ.

Η κήρυξη του μνημείου γίνεται με εισήγηση του Τμήματος Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης έχει προθεσμία δύο μηνών να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Ακολούθως η εισήγηση περνά από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και υπογράφεται απόφαση από τον Υπουργό Πολιτισμού, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

 • Ακούστε στο Ηχητικό τι αναφέρθηκε στη συνεδρίαση

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 74


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.