ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: «Η ΝΔ "εξορθολογίζει"… το Μεταφορικό Ισοδύναμο διολισθαίνει»

Δημοσίευση: 21.01.2022, 18:17
Τελευταία Ενημέρωση: 21.01.2022, 18:26

"Κατάπληκτοι, είναι αλήθεια, παρακολουθούμε τον «εξορθολογισμό» που 2,5 χρόνια τώρα επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων. Παράλληλα, χαρακτηρίζει επιεικώς προσβλητικό προς τους πολίτες των Κυκλάδων, να εμφανίζεται ικανοποιημένος ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φόρτωμας για την μετά από 7μηνο καταβολή των οφειλόμενων ποσών του μεταφορικού ισοδύναμου στους νησιώτες, με μέρος μάλιστα αυτών από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία πληρωμή στο 2021 για επιχειρήσεις και καύσιμα....
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων:

"Η ΝΔ "εξορθολογίζει"… το Μεταφορικό Ισοδύναμο διολισθαίνει

Κατάπληκτοι, είναι αλήθεια, παρακολουθούμε τον «εξορθολογισμό» που 2,5 χρόνια τώρα επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Είναι επιεικώς προσβλητικό προς τους πολίτες των Κυκλάδων, να εμφανίζεται ικανοποιημένος ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φόρτωμας για την μετά από 7μηνο καταβολή των οφειλόμενων ποσών του μεταφορικού ισοδύναμου στους νησιώτες, με μέρος μάλιστα αυτών από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία πληρωμή στο 2021 για επιχειρήσεις και καύσιμα.

Απαιτεί πραγματικά πολιτικό αμοραλισμό να επαίρεται ότι με αυτόν τον τρόπο, την απόλυτη δηλαδή απραξία και την απαξίωση ενός -κατά γενική ομολογία-  εξαιρετικά σημαντικού για τη διαβίωση των νησιωτών μέτρου, «αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται δίπλα στους νησιώτες, με έργα και όχι λόγια!».

Να θυμίσουμε στον κ. Φόρτωμα, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε αυτό το μέτρο, και πριν “εξορθολογιστεί” από τη ΝΔ, η καταβολή του γινόταν για τους νησιώτες κάθε μήνα, ενώ για τις επιχειρήσεις ανά τετράμηνο, επιτελώντας έτσι τον θεμελιώδη σκοπό του, που είναι η άρση των ανισοτήτων  για τους κατοίκους των νησιών. Να θυμίσουμε ακόμα ότι η εφαρμογή του στα καύσιμα, ειδικότερα τώρα που οι τιμές τους έχουν φθάσει στα ύψη, αφορούσε όλους τους πελάτες των πρατηρίων, ενώ τώρα αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους, ενώ η επέκταση του σε όλα τα νησιά, πλην αυτών που επελέγησαν ως πιλοτικά, παραπέμπεται στις καλένδες. 

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι ο προϋπολογισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου ξεκίνησε με 50 εκατομμύρια ευρώ το 2018 που εφαρμόστηκε γα το μισό χρόνο, ενώ για το 2019 το ποσό που διατέθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθε σε 150 εκατομμύρια. Σήμερα αποδίδουν για το 2021 μόνο 25 εκατομμύρια, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον συνολικό προϋπολογισμό που έχουν καθορίσει για το 2022.

Η νησιωτικότητα πράγματι δεν μπορεί να υπηρετηθεί με λόγια αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Η άμεση επίλυση και κανονικοποίηση της πληρωμής του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή 

 • η επαναφορά των πληρωμών των εισιτηρίων τον επόμενο μήνα από αυτόν που πραγματοποιήθηκαν τα ταξίδια
 • η λήψη ανάλογης πρόνοιας για την καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα καύσιμα 
 • η επαναφορά της καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις Επιχειρήσεις ανά 4μηνο,

είναι σίγουρα μία από αυτές, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους ακραίας ακρίβειας, όπως αυτή που διανύουμε,  η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των νησιών. 

Στον δήθεν εξορθολογισμό της ΝΔ-Φόρτωμα, η νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα αναβαθμίσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο ώστε να καλύψει νέες ανάγκες των νησιωτών και θα το επεκτείνει σε όλες τις εκφάνσεις της νησιωτικότητας (Υγεία, Παιδεία, Οικονομία κτλ), με αντίστοιχα νησιωτικά ισοδύναμα."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 68


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.