Ο περιστεριώνας που κατέρρευσε στα Καλαμίτσια Νάξου αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την εγκατάλειψη!

Δημοσίευση: 17.01.2022, 12:01
Τελευταία Ενημέρωση: 18.01.2022, 14:44

Κατέρρευσε η στέγη του περιστεριώνα που βρίσκεται παραπλεύρως του "Θερέτρου των Ιησουιτών» στα Καλαμίτσια, στην περιοχή των Μελάνων στη Νάξο, αφού το εξαιρετικής σημασίας αυτό κτίσμα έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των καιρικών φαινομένων...
(Φωτογραφία από Facebook/Γιώργος Βερύκοκκος)

Ο περιστεριώνας είναι μεταξύ των κτημάτων που ανήκαν στο Ίδρυμα των Καθολικών της Νάξου και το 1949 απαλλοτριώθηκαν και δόθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια διανεμήθηκαν σε άκληρους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Ιάκωβος Ναυπλιώτης, μιλώντας στον Aegean Voice, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το "Θέρετρο των Ιησουιτών", το οποίο επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανήκει σε αυτά που δεν απαλλοτριώθηκαν. Και τα δυο εγκαταλελειμμένα

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ήταν εκείνος που ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης των μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση-αναστήλωση του Θερέτρου των Ιησουιτών, σημαντικού μνημείου, που οικοδομήθηκε το 1680 από τον Robert Saulger, ηγούμενο του τάγματος των Ιησουιτών της Νάξου.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του κτηρίου, βοηθητικούς χώρους και αύλειο χώρο, όπου διατηρούνται προσκτίσματα, στάβλοι, μαγειρεία, αποθήκες. Σήμερα το συγκρότημα στα Καλαμίτσια αντιμετωπίζει έντονα στατικά προβλήματα και φθορές, όπως διαπίστωσε η υπουργός και αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά την επίσκεψη στον περασμένο Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει το 2019 με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, η Λίνα Μενδώνη συζήτησε με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Καθολικών Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός», Ιάκωβο Ναυπλιώτη, τη δυνατότητα αποκατάστασης του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης, προκειμένου να δοθούν νέες χρήσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Ναυπλιώτης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το έκδηλο ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, του Επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, έχει ανταποκριθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που απαιτούνται. Παράλληλα, μια μελέτη που παραδόθηκε από τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη, στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αν και ζητήθηκε από το Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό  ώστε να χρησιμοποιηθεί στη νέα προσπάθεια που γίνεται για την εκπόνηση μελετών, δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί.

Αισιόδοξος, μετά τη θετική ανταπόκριση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, δηλώνει ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης, αφού έχει ξεκινήσει όπως ανέφερε, σε συνεργασία με αρμόδιο γραφείο του ΥΠΠΟΑ, η διαδικασία προκειμένου να προχωρήσει διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση-αναστήλωση του Θερέτρου των Ιησουιτών στα Καλαμίτσια, απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο.

Ελπίζουμε, αυτή τη φορά να τελεσφορήσει η προσπάθεια που ξεκίνησε και σύντομα -λαμβανομένης πάντα υπόψη της γραφειοκρατίας που φρενάρει πολλές προσπάθειες σε αυτήν τη χώρα- να ξεκινήσει τουλάχιτον η εκπόνηση των μελετών.

(Φωτογραφία: Facebook/Γιώργος Βερύκοκκος)

Παράλληλα, πρέπει να διασωθεί και ο περιστεριώνας που κατέρρευσε, επίσης σημαντικό μνημείο, που βρίσκεται παραπλεύρως του κτιριακού συγκροτήματος αφού και αυτός, παρότι είχε δοθεί σε ιδιώτη (αγρότη) μετά τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων που είχε γίνει.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λέει ο λαός, όμως ως μάρτυρες των πολύχρονων καθυστερήσεων για την αποκατάσταση και ανάδειξη σπουδαίων σημαντικών μνημείων της Νάξου και όχι μόνο, ελπίζουμε να προλάβουν να δουν αυτά τα μνημεία αναστηλωμένα κάποιες από τις γενιές που ζουν σήμερα!

Ακούστε τι είπε ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης στον Aegean Voice

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 137


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.