Διεκδίκηση της άμεσης εφαρμογής μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ζητάει η παράταξη Λ. Χατζηανδρέου

Δημοσίευση: 13.01.2022, 19:25

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στέλνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας "Μαζί αλλάζουμε", με επικεφαλής τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου, με την οποία ζητεί να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, η διεκδίκηση για την άμεση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά...
Ο επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (Φωτογραφία αρχείου Cyclades Voice)

Η ανοιχτή επιστολή της παράταξης "Μαζί αλλάζουμε" Νάξου & Μικρών Κυκλάδων:

"Προς: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Φώτη
Μαυρομάτη
- Κοινοποίηση: Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό

Θέμα: Άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά

κ. Πρόεδρε, η παράταξη μας «Μαζί Αλλάζουμε» ζητά να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, η διεκδίκηση για την άμεση εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά.

Όπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στις 07/12/2021, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), κατοχυρώνεται - σε μόνιμη βάση - σε ευρωπαϊκό νομικό κείμενο η δυνατότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, με ημερομηνία εφαρμογής από 01/01/2025.

Όπως υπογράμμισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας Αντώνης Πιτταράς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 22-12-2021), θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητο ο δήμος μας να διεκδικήσει την άμεση εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεδομένου ότi διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανατίμηση στις τιμές των προϊόντων, η αύξηση στις τιμές των λογαριασμών της ΔΕΗ και των καυσίμων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, δυσκολεύει τη ζωή των νησιωτών και δημιουργεί ανισότητες σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η πρόταση μας είναι να διεκδικήσουμε με όποιο τρόπο μας επιτρέπει η θέση μας, την άμεση εφαρμογή της παραπάνω απόφασης του ECOFIN και όχι να εφαρμοστεί μετά από 3 χρόνια (01-01-2025).

Με την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.:

- Στηρίζεται η νησιωτικότητα
- Ενισχύεται το διαθέσιμο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων που διαμένουν μόνιμα στα νησιά αυτά
- Αμβλύνονται οι συνέπειες του μεγάλου μεταφορικού κόστους, ατόμων και εμπορευμάτων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα
- Ενισχύεται η πρωτογενής παραγωγή, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με την εναρμόνιση του θαλάσσιου με το χερσαίο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων
- Αποτρέπεται η απομόνωση των νησιών μας από τις κεντρικές αγορές προϊόντων, λόγω της απόστασης τους από αυτές
- Επιτυγχάνεται εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας
- Αποδυναμώνεται ο ανταγωνισμός τιμών που επιχειρείται στη διεθνή τουριστική αγορά, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή αγορά."

Newsroom Cyclades Voice

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: anagnostis@gmail.com έγραψε: 13/01/2022
Αυτές είναι προτάσεις. Να υποστηρίζεται το δίκαιο δικαίωμά των νησιωτών για μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. Να προστατευθεί η νησιωτικότητα και όχι σαν τις αναρτήσεις του κυρίου Κατσαρά ότι ήρθε το τάδε μηχανήματα ή ότι δήθεν διαφημίζει το Δήμο στο εξωτερικό. Αυτό είναι μέτρο γιατί, επιπλέον αποδείχθηκε πως το μεταφορικό ισοδύναμο δεν ήταν και τόσο ισοδύναμο. Αυτό είναι μέτρο για να διατηρηθεί ο κοινωνικό ιστός μέσα απο ποικίλα επαγγέλματα και ποικίλες δραστηριότητες που ήταν αδύνατο να ανταγωνιστούν τους επαγγελματίες της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Συγχαρητήρια στους υπουργόυς μας, στους υπουργούς οικονομικών της Ευρώπης για την απόφαση αυτή αλλά και στον εισηγητή της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νάξου, για επίσπευση της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά μας. Είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη ειδικότερα τώρα, αυτή την εποχή, που η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για της νησιωτικές επιχειρήσεις χρειάζεται αυτή την ενίσχυση, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α. Μακάρι να υπάρχουν και άλλες τέτοιες προοδευτικές εισηγήσεις και απο άλλους.Ετσι στηρίζεται η νησιωτικότητα.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 58


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.