Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τήνου συστρατεύεται υποστηρίζοντας τα μέλη του ΠΠΠΣ που δικάζονται

Δημοσίευση: 07.12.2021, 20:22
Τελευταία Ενημέρωση: 07.12.2021, 20:30

Στις 10 Δεκεμβρίου εκδικάζονται στο δικαστήριο της Σύρου πολλαπλές αγωγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ναυπηγείου Σύρου, με τις οποίες απαιτούνται εξοντωτικά ποσά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον των μελων του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ). Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τηνου, δηλώνει, ότι συστρατεύεται υποστηρίζοντας τα μέλη του ΠΠΠΣ που δικάζονται...

Ειδικότερα, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τηνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι συντάσσεται με το δελτίο τύπου της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Συρου και το αναδημοσιεύει.

"Αυτές οι πρακτικές των μεγάλων εταιριών,οι οποιες στέλνουν μηνύσεις και αγωγές σε πολίτες που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα του τόπου τους (SLAPP) είναι πολύ καλά γνωστες και εδώ στην Τήνο αφού εκκρεμούν δικαστήρια εναντίον πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η ελευθερία στην έκφραση δημόσιου λόγου είναι αυτονόητο και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών", επισημαίνει η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τηνου.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σύρου

"Η ελευθερία στην έκφραση δημόσιου λόγου είναι αυτονόητο και αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών

Είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ασκούν δημόσιο έλεγχο σε πράξεις ή παραλείψεις δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ή ενδέχεται να αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες ή έχουν επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.

Η ελευθερία στην έκφραση δημόσιου λόγου είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.

Είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τα δημόσια αγαθά, την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του λόγου, την δημοκρατία, τις αξίες της ζωής, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει.

Στις 10 Δεκεμβρίου εκδικάζονται στο δικαστήριο της Σύρου πολλαπλές αγωγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ναυπηγείου Σύρου, με τις οποίες απαιτούνται εξοντωτικά ποσά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ). Ο λόγος για τις αγωγές είναι ότι πολίτες ανησυχώντας για την ποιότητα της ζωής τους, προέβησαν σε δημόσιες ενέργειες, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και αναφορές προς τους ελεγκτικούς κρατικούς θεσμούς για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι αγωγές αυτές που στοχεύουν στην οικονομική και προσωπική εξόντωση πολιτών και φορέων τους, αποτελούν πρακτικές γνωστές ως «SLAPP» (Strategic Lawsuits Against Public Participation· στα ελληνικά: Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού), οι οποίες υιοθετούνται συχνά από οικονομικά ισχυρούς φορείς και έχουν σαν στόχο τον εκφοβισμό, την οικονομική εξουθένωση και την αποθάρρυνση και άλλων πολιτών ή συλλογικοτήτων να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους ή τις ανησυχίες τους για την ζωή και το μέλλον τους.

Ανάλογες πρακτικές κατά πολιτών και δημοσιογράφων, ήδη έχουν συμπεριληφθεί στις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο τροποποίησης του Ιδιωτικού Διεθνές Δικαίου,  για την αντιμετώπιση των SLAPP. Στόχος είναι να εγκαταλειφθεί η πρακτική «αναζήτησης της ευνοϊκότερης δικαιοδοσίας» και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα θύματα του SLAPP. Σχετική ερώτηση έχει απευθύνει πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

 Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις θέσεις του, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την επαναλειτουργία του τοπικού ναυπηγείου, την ασφάλεια των εργαζομένων του στους χώρους εργασίας και τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στην περιβαλλοντική προστασία και την υγεία των πολιτών. Με την ίδια αδιαμφισβήτητη και πάγια θέση, συνεχίζει να προασπίζεται σθεναρά και να στηρίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν, να διατυπώνουν αιτήματα, ερωτήματα ή αναφορές στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

 Το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες, οι οποίοι θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σε όμοια θέση, και πλήττει τον πυρήνα των αρχών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του λόγου.

Δηλώνουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) προασπίζοντας τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και πιστεύουμε ότι όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σύρου"

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 110


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.