Γ. Παπαδόπουλος: Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία της εστίασης - Αναγκαία η θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων

Δημοσίευση: 16.11.2021, 18:14
Τελευταία Ενημέρωση: 16.11.2021, 19:24

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα "Η Εστίαση δεν αντέχει άλλο", αφού το κλείσιμο των καταστημάτων άγγιξε σε πολλές περιοχές της χώρας, το 90%! Στη Νάξο, ιδιαίτερα στην παραλιακή οδό της Χώρας, η εικόνα που αντίκρυζε κάποιος το πρωί της Τρίτης θύμιζε καθολικό lockdown, αφού τα καταστήματα εστίασης ήταν όλα κλειστά! Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος, που βρέθηκε στην Αθήνα για την κινητοποίηση και συμμετείχε στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στην αντιπροσωπεία που επέδωσε ψήφισμα του Κλάδου της Εστίασης το οποίο παρέλαβε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σχετικά στο Cyclades Voice, υπογράμμισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται για μια ακόμη φορά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η εστίαση...
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος υπογράμμισε, ότι η Εστίαση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει και πάλι να κλείνουν οι επιχειρήσεις.

 "Τα νέα μέτρα όμως έχουν μειώσει την κίνηση στην εστίαση σε ένα γενικό ποσοστό του 50% και γι αυτό είναι αναγκαίο για την επιβίωση του κλάδου να θεσπιστούν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, η επιδότηση ενοικίου και η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, που ενώ είχε θεσπιστεί εφαρμόστηκε σε ελάχιστες περιοχές", υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί το ψήφισμα που επιδόθηκε, μετά τη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Συντάγματος, από την αντιπροσωπεία της Εστίασης στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Γιάννη Οικονόμου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε το οδυνηρό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ακολουθώντας το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας. 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα διεκδικούμε

    • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
    • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
    • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
    • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
    • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
    • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
    • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
    • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
    • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

    • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
    • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
    • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΕ, αναφέρει:

Από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επαγγελματίες  του Κλάδου κατέβασαν ρολά  στις επιχειρήσεις τους, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας στην εργαλειοποίηση του κλάδου  από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας . 

Η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%,  με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Οι επιχειρηματίες της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και  παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Δήλωση Προέδρου ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργου Καββαθά:

«Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.   Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει  υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας,  καθώς ο τζίρος  στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον  ήδη οι  επιχειρήσεις  έχουν κατά   40%-50% μείωση  του  κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο  εφαρμογής των νέων μέτρων».
Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, έχει συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019  της τάξης  του 37,2% και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες τόσο σε σύγκριση με τα τρίμηνα του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας τρίμηνα. Μάλιστα το Α’ εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης είχε δηλώσει μείωση του κύκλου εργασιών του με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να  φτάνει στο  60,1%. Το Β’ εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με την μεσοσταθμική μείωση του τζίρου  να διαμορφώνεται στο 59,4%. Ενώ και το Α’ εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις  στο 51,8% Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Ταυτόχρονα οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με την  τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση.  Μάλιστα,  η μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου (48,5%) «ζει» με το φόβο του οριστικού λουκέτου με ότι αυτό συνεπάγεται και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Δεδομένων αυτών και παρά το γεγονός ότι  ο κλάδος στην συντριπτική του πλειοψηφία βάση και των ελέγχων  που πραγματοποιούνται τήρησε ευλαβικά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κλήθηκε για μια ακόμη φορά να  επιβαρυνθεί με νέα μέτρα τα οποία αποτελούν βόμβα για την  βιωσιμότητα  ολόκληρου του κλάδου με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας ως απόξεσμα των λουκέτων που αναμένονται.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη  πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί διεκδικούμε:

-Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
- Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
- Συμμετοχή της στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επιπλέον ζητάμε την λήψη από την πλευρά της κυβέρνησης διαθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα:
- Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης.
-Την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
-Τον εξ΄ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Τέλος, μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του Κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 147


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.