Διετής φυλάκιση με αναστολή επιβλήθηκε για το εργατικό δυστύχημα στη Νάξο του σμυριδεργάτη Πολυχρόνη Κορρέ

Δημοσίευση: 13.10.2021, 18:52
Τελευταία Ενημέρωση: 13.10.2021, 19:58

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Νάξου εξετάστηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου η υπόθεση για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη στην ορεινή Νάξο σε περιβάλλοντα χώρο ορυχείου εξόρυξης σμύριδας στις 26 Νοεμβρίου 2016 και έκοψε αιφνίδια το νήμα της ζωής του 34χρονου σμυριδεργάτη Πολυχρόνη Κορρέ, πατέρα δυο ανήλικων παιδιών. Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο έκρινε ένοχη για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια την προϊσταμένη του Γραφείου Σμυριδωρυχείων Νάξου και επέβαλε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή. Απαλλακτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για το συγκατηγορούμενο, ιδιοκτήτη του ιδιωτικής χρήσης μηχανήματος έργου (τσαπάκι), το οποίο οδηγούσε ο άτυχος Πολυχρόνης Κορρές στην περιοχή των σμυριδορυχείων Κορώνου και το οποίο ανετράπη με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να προκαλέσει το θανάσιμο τραυματισμό του...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Το δικηγορικό γραφείο του Καθηγητή Γρηγόρη Ευάγγελου Καλαβρού έχει αναλάβει την πλευρά της χήρας του Πολυχρόνη Κορρέ και στη δίκη παρέστησαν ο ίδιος και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Καλαβρός, ενώ την υπεράσπιση της προϊσταμένης του Γραφείου Σμυριδωρυχείων Νάξου έχει αναλάβει ο δικηγόρος Βασίλης Καραμπίνης.

Αναμένεται ότι κατά της απόφασης θα ασκηθεί έφεση από την πλευρά της προϊσταμένης του Γραφείου Σμυριδωρυχείων Νάξου.

Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης υποστήριξε ότι δεν ήταν προϊσταμένη του Γραφείου Σμύριδας Νάξου, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, διότι εστερείτο ανάλογων γνώσεων και ότι είναι λογίστρια απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ. Παράλληλα, επισημάνθηκε από την υπεράσπιση, ότι
με βάση το ισχύον καθεστώς για την εξόρυξη της σμύριδας κάθε ομάδα σμυριδορυκτών έχει έναν αρχηγό που είναι υπεύθυνος για όλα.

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο Καθηγητής Γρηγόρης Καλαβρός, δήλωσε στη Δανάη Μαύρου και στο Cyclades Voice:

"Έγινε λυσσώδης προσπάθεια να απαλλαγεί η κατηγορούμενη, ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τη μεταφορά του Γραφείου Σμύριδας Νάξου από τη Μουτσούνα στην Τραγαία, μια εβδομάδα πριν γίνει το δικαστήριο, προφανώς απέβλεπε να απαξιώσει τη λειτουργία του Γραφείου της Μουτσούνας και να διευκολύνει την απαλλαγή της. Η δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου θα αποκαλύψει τις παραδοχές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στα κορυφαία ζητήματα που ετέθησαν και ανεφύησαν στην ακροαματική και απολογητική διαδικασία. Σημειωτέον, ότι ο Δήμος Νάξου κάνει εργώδη προσπάθεια για να επιτύχει την επαναλειτουργία του μηχανισμού εξόρυξης της σμύριδας προδήλως υπό τις αυτές συνθήκες λειτουργίας και ασφαλείας των εργαζομένων, στην οποία προσπάθεια η καταδίκη της προϊσταμένης του Γραφείου Σμύριδας ήταν ένας κόλαφος."

Η συγκεκριμένη δίκη αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την κοινωνία της Νάξου, όσο και από τους σμυριδορύκτες, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των σμυριδορυχείων, τα οποία ως γνωστόν δεν άνοιξαν για να πραγματοποιηθεί η εξόρυξη της σμύριδας ούτε το 2019 ούτε το 2020, ούτε μέχρι στιγμής το 2021, αφού κανείς αρμόδιος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναφών Υπηρεσιών του δεν δεχόταν να υπογράψει για το άνοιγμά τους, αφού οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Εξ' άλλου, το εργατικό δυστύχημα που συνέβη στον 34χρονο Πολυχρόνη Κορρέ, αποτέλεσε μια ακόμη σοβαρή αιτία ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην επιτρέψει τελικά το άνοιγμα και τη λειτουργία των ορυχείων.

Στο κατηγορητήριο επισημαινόταν, ότι δεν ελέγθηκε αρμοδίως η τήρηση των μέτρων ασφαλείας που απαιτείται, που η τήρησή τους αποτελεί ευθύνη των αρχηγών των ορυχείων, όπως ήταν και ο Πολυχρόνης Κορρές, και θα πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά από τους υπαλλήλους του Γραφείου Σμυριδωρυχείων Νάξου, όπως και το γεγονός πως ενώ δεν επιτρέπεται ο χειρισμός μηχανημάτων έργου από εργαζόμενους που δεν έχουν την προβλεπόμενη άδεια, καθώς και από βοηθούς χειριστών χωρίς να υπάρχει εποπτεία του υπεύθυνου χειριστή.

Ο Πολυχρόνης Κορρές δεν διέθετε άδεια χειριστή ούτε είχε την απαιτούμενη εμπειρία και κατά συνέπεια και την ικανότητα χειρισμού του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Το μηχάνημα έργου με οδηγό τον Πολυχρόνη Κορρέ εξετράπη από το χωμάτινο δρόμο του ορυχείου σμύριδας "Αγία Μαρίνα" λόγω λανθασμένου χειρισμού που οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας του και κατέπεσε σε γκρεμό με αποτέλασμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 154


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.