Ξεκίνησε το Εργαστήριο Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά"

Δημοσίευση: 11.10.2021, 19:04
Τελευταία Ενημέρωση: 11.10.2021, 19:23

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και συνεχίζεται για πέντε μέρες το πρώτο Εργαστήριο Ξερολιθιάς "Η Αμοργιανή Μαστοριά", στη Λαγκάδα Αμοργού. Η δράση διοργανώνεται από το Μιτάτο της Αμοργού, μία ομάδα με σκοπό τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από την εμπειρία των ντόπιων μαστόρων, η διδασκαλία της σε νεότερους επαγγελματίες (οικοδόμους, παραγωγούς κλπ) αλλά και η παρουσίασή της στο ευρύτερο κοινό, με έμφαση στους μαθητές και τη νεότερη γενιά εν γένει. Ο συνολικότερος στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές και την πολυδιάστατη σημασία τους, καθώς και την ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές...

Η πρώτη ομιλία έγινε από την αρχιτέκτονα κα. Παγκρατίου-Αλεξάκη για τη σπουδαιότητα των ξερολιθικών κατασκευών στα νησιά, καθώς και για τις βασικές αρχές της κατασκευής τους.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του πρώτου τμήματος αναλημματικού τοίχου από τους μάστορες και τους μαθητευόμενους συμμετέχοντες.

Την Τρίτη το απόγευμα θα συνεχιστούν οι ομιλίες, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό, με τον κ. Ρήγα Ζαφειρίου, Υπεύθυνο προγραμμάτων Κυθήρων, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), ο οποίος θα παρουσιάσει την ομιλία "Η σοφία της παράδοσης: Περιβαλλοντική αξία των ξερολιθικών συμπλεγμάτων στα Μεσογειακά οικοσυστήματα". 

Ακολουθούν οι Π. Κωστούλας και Γ. Κουτρόπουλος, αρχιτέκτονες, Ομάδα Μπουλούκι με την ομιλία ‘Επιτόπου-καθοδόν’: Η προσέγγιση του «περιοδεύοντος εργαστηρίου» για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, η Δρ. Θ. Πετανίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου με την ομιλία Το έργο LIFE TERRACESCAPE: πολύ φιλόδοξο για να πετύχει;  και η Ι. Παπαευτυχίου, Δρ αρχιτέκτονας, με την ομιλία Η διεθνής πρακτική στις ξερολιθικές κατασκευές. Οι ξερολιθικές κατασκευές στην Ελλάδα.

Οι εργασίες στο πεδίο θα συνεχίζονται καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος ομιλιών.

Θα παρουσιάσουν ο κ. Ανδρέας Σ. Μανιάτης, Μέλος του ΔΣ των Ανθέων της Πέτρας την ομιλία Τα Άνθη της Πέτρας και η μαστορική τέχνη των Λαγκαδινών: Ένα παράδειγμα αναζωογόνησης μιας εμπειρικής τέχνης που σχετίζεται με τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, ο κ. Ιωάννης Π. Λαγός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας την ομιλία Δασικές Κοιν.Σ.Επ: Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας,  και η Β. Μεταλληνού, Δρ αρχιτέκτονας, την ομιλία Η Ελεγεία της Πέτρας στα υψώματα της Αιγιάλης Αμοργού.

Το Εργαστήριο «Η Αμοργιανή Μαστοριά» πραγματοποιείται με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Blue Star Ferries, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το πρόγραμμα και τις δράσεις του, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://mitato-amorgos.com/ergastirio-xerolithias/

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 94


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.