New York Times: Το 97% των τελευταίων 100.000 θανάτων στις ΗΠΑ ήταν ανεμβολίαστοι

Δημοσίευση: 02.10.2021, 20:57

H συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών που πέθαναν κατά τους πρόσφατους μήνες από την COVID-19 δεν είχαν εμβολιαστεί...
(πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

... με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται στον αμερικανικό Νότο, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times».

Η νέα και ανησυχητική αύξηση των θανάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού σημαίνει ότι η επιδημία του κορονοϊού είναι η πιο θανατηφόρα στην ιστορία των ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, ενώ επικαλούμενη στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζει ότι από τους 100.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μόνον 2.900 ήταν εμβολιασμένοι, δηλαδή ποσοστό 2,9%.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα η πανδημία «χτυπάει» κυρίως τις πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τις Βόρειες περιοχές, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο κατά τα πρώτα κύματα.

Όπως σημειώνεται από τις 16 Ιουνίου η πολιτεία του Μισισιπή, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 45%, έχει καταγράψει σχεδόν 80 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στη γειτονική Λουιζιάνα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται περίπου στο 46%, έχουν καταγραφεί σχεδόν 70 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Στον αντίποδα, πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και το Μέιν, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κυμαίνεται από το 65% έως το 69%, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού δεν υπερβαίνουν τους 18 ανά 100.000.

Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εάν νοσήσουν σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με έρευνα του CDC, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα. Διατρέχουν επίσης πενταπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και υπερδεκαπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η μελέτη, η οποία εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουλίου, χρησιμοποίησε δεδομένα από 10 πολιτείες.

Θύματα και οι νεότεροι

Το νεότερο κύμα, που οφείλεται πρωτίστως στη μετάλλαξη Δέλτα, συνοδεύεται από την απότομη αύξηση των θανάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT. Περίπου το 40% των 100.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα μέσα Ιουνίου ήταν κάτω των 65 χρόνων.

Πριν από λίγες ημέρες οι θάνατοι από COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 700.000. Η φονικότερη πανδημία στην νεότερη παγκόσμια Ιστορία, η αποκαλούμενη «ισπανική» γρίπη (1918-19), είχε προκαλέσει περίπου 675.000 θανάτους στην Αμερική.

Στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος, τον χειμώνα του 2020-21, όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν πολύ περιορισμένη, πέθαναν 200.000 ασθενείς σε διάστημα 70 ημερών. Αντίθετα, οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 105 ημερών, παρά τη διασπορά της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 97


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.