Φυλάκιση ενός έτους επιβλήθηκε στον Νικολά Σαρκοζί

Δημοσίευση: 30.09.2021, 14:43

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε την Πέμπτη 30/9 στο Παρίσι ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί τη φετινή χρονιά. Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή· του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών» και είχε ασκήσει έφεση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Reuters, θεωρείται απίθανο να επιβληθεί αμέσως η ποινή, καθώς όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός του, Τιερί Ερζόγκ, θα ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το συντηρητικό κόμμα ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να «κρύψει» το κόστος.

Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει στο δικαστήριο τον Ιούνιο ότι δεν είχε εμπλακεί στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, ούτε στο πώς ξοδεύτηκαν χρήματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Μαζί με τον Σαρκοζί δικάζονταν άλλα 13 άτομα στην υπόθεση Bygmalion, ανάμεσά τους μέλη του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, λογιστές και μέλη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας για πλαστογράφηση, απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ορισμένοι εξ’ αυτών παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αποκάλυψαν το σύστημα πλαστών τιμολογίων που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκάλυψη της υπέρβασης του ορίου χρηματοδότησης. Ο Σαρκοζί φέρεται να αγνόησε τουλάχιστον δύο προειδοποιητικές σημειώσεις των λογιστών του.

Πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2007-2012, ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατεία του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 106


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.