Δράσεις στην Πολωνία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσίευση: 18.09.2021, 17:43
Τελευταία Ενημέρωση: 18.09.2021, 17:45

Τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Artur Lompart, δέχθηκε σε συνάντηση εργασίας η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ο κ. Lompart παρουσίασε στην Υπουργό τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βαρσοβία για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι γίνεται ταυτόχρονα και εκτεταμένη αρχειακή έρευνα για τη συμβολή των Πολωνών φιλελλήνων στον Αγώνα.
copyright ΥΠΠΟΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως ο επαναπατρισμός κειμηλίων που ανήκαν σε Εβραίους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο ¶ουσβιτς. Ο πρέσβης διαβεβαίωσε την Υπουργό ότι η πολωνική κυβέρνηση θα λάβει πρόνοια να συντομευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επαναπατρισμό των κειμηλίων που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο του ¶ουσβιτς.

Επίσης, συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Πολωνικού Ινστιτούτου στην Αθήνα το οποίο θα δραστηριοποιηθεί όχι μόνο στο ανασκαφικό έργο, όπως αυτό στην κοιλάδα του Ανθεμούντα, μετά από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τον Απρίλη 2020 αλλά και με δράσεις προώθησης του πολωνικού πολιτισμού.

Ο κ. Lompart εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για τη στενότερη  ελληνοπολωνική συνεργασία  στα πολιτιστικά ζητήματα, σημειώνοντας πώς στον τομέα αυτόν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. «Θυμόμαστε», είπε, «το παρελθόν και μιλάμε για το μέλλον».

Η κ. Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον κ. Lompart για τις  φιλελληνικές δράσεις που γίνονται στην Πολωνία, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Επανάσταση έδωσε το έναυσμα για πολλά επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη. Πρότεινε με την ολοκλήρωση της έρευνας για την ταύτιση των Πολωνών φιλελλήνων, σε συνεργασία και με το Μουσείο Φιλελληνισμού, να γίνει μία έκθεση, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Πολωνό πρέσβη.

Η Υπουργός εξέφρασε την χαρά της για τη λειτουργία του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι το ΥΠΠΟΑ θα σταθεί αρωγός στο έργο του Ινστιτούτου, τα εγκαίνια του οποίου ορίζονται για τις 26 Οκτωβρίου 2021, παρουσία του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Πολιτιστική Διπλωματία.

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι στο πεδίο του Πολιτισμού μπορεί να αναληφθούν, από κοινού, σημαντικές πρωτοβουλίες, διαπιστώνοντας και την προσήλωση των Πολωνών στην ιστορική μνήμη. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια», είπε, «για να εμβαθύνουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Έχουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη Τέχνη αλλά και σπουδαίο Λαϊκό Πολιτισμό, όπως κι εσείς».

Ευχαρίστησε τον κ. Lompart για την προθυμία που επιδεικνύει η πολωνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των εβραϊκών κειμηλίων. Ο κ. Lompart  ζήτησε από την  Υπουργό να φυτέψουν ένα δένδρο στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στη μνήμη του συνθέτη  Πεντερέτσκι, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό, καθώς ο Κριστόφ Πεντερέτσκι είναι από τους πρωτοπόρους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 164


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.