Φ. Ζαννετίδης: Θετικά συμπεράσματα από την επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 16.09.2021, 14:22
Τελευταία Ενημέρωση: 16.09.2021, 14:26

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, μετέβη στην Αθήνα για να δει και να συζητήσει με παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες του Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα του αντιπεριφερειάρχη περιελάμβανε συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστα Μπαγινέτα, καθώς επίσης και με άλλους υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η ανομβρία που έπληξε εφέτος το Νότιο Αιγαίο και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους...

Οι συνέπειες της ανομβρίας αυτής στην φυτική παραγωγή έχουν ήδη επηρεάσει τόσο την μελισσοκομία, όσο και την κτηνοτροφία. Γι αυτό και ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των αποζημιώσεων που αποφασίζει το Υπουργείο για όλους τους πληττόμενους παραγωγούς, κάτι που έγινε παραδεκτό από τους συνομιλητές του.

Ακολούθως η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη ύπαρξης εγγειοβελτιωτικών έργων που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα των νησιών και αποφασίσθηκε η επεξεργασία του προγράμματος για να κανονισθούν οι επόμενες κινήσεις εκτέλεσης του.

Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε από τους συνομιλητές του την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης των χρημάτων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων βοσκής στα νησιά της Περιφέρειας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τις επικείμενες προσκλήσεις με πρώτη αυτή για τους Νέους Αγρότες, που πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η συζήτηση περιελάμβανε και το τεράστιο θέμα που απασχολεί την Ρόδο, αυτό των ελαφιών, που η αύξηση τους, η έλλειψη τροφής, νερού και φροντίδας έχει επιφέρει μεγάλη αναταραχή με πολλές κι ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό τομέα του νησιού.

Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αναλογιστική μελέτη των αρμοδίων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί. Επεσήμανε, δε, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει το μέγεθος του πληθυσμού των ελαφιών, ώστε να γίνει κατανοητό και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο κ. Ζαννετίδης ενημερώθηκε για τις αποφάσεις αποζημιώσεων των παραγωγών, λόγω πανδημίας που είναι:

5.300.317,340 ευρώ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla,
10.394.602,112 ευρώ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα,
551.457,902 ευρώ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας,
403.826,694 ευρώ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας,
607.385,130 ευρώ για Βουβαλοτροφία,
253,56 ευρώ για κάθε χοιρομητέρα με συνολικό ποσό, που θα διατεθεί τα 15.500.123 ευρώ,
353,46 ευρώ για κάθε χοριμητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου, με συνολικό ποσό που θα διατεθεί 1.200.000 ευρώ και για κάθε κυψέλη 3,39 ευρώ με ανώτατο όριο 3.201 877 ευρώ.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 70


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.