Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να εμποδίσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα

Δημοσίευση: 15.09.2021, 19:21

Όταν επικοινωνούμε για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το ποια ηλεκτρονικά τσιγάρα...

... ποιος μπορεί να κινδυνεύει και ποιος μπορεί να ωφεληθεί, γράφει ο Jamie Hartmann-Boyce από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο The Conversation. Τα άτομα που επωφελούνται περισσότερο από το άτμισμα -δηλαδή οι άνθρωποι που καπνίζουν- έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ακριβείς, τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έγιναν ένας δημοφιλής τρόπος για τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα. Αλλά το 2019, εμφανίστηκε μια μυστηριώδης πνευμονική πάθηση που επηρέασε κυρίως τους νέους, ιδιαίτερα αυτούς που άτμιζαν.

Αυτό άφησε πολλούς να αμφισβητούν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η πάθηση ονομάστηκε πνευμονική βλάβη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή ατμιστική πνευμονική βλάβη,  που σχετίζεται με τη χρήση ατμιστικών προϊόντων - για συντομία Evali. Η μέση ηλικία των ατόμων που επηρεάστηκαν από την πάθηση ήταν τα 24 έτη. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν αναπνευστικά ενόχληση, όπως βήχας, δύσπνοια και πόνος στο στήθος, καθώς και προβλήματα στο στομάχι, πυρετός, ρίγη και απώλεια βάρους.

Τώρα γνωρίζουμε ότι η Evali δεν προκαλείται από ρυθμιζόμενα, εμπορικά ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης. Μάλλον, η πάθηση έχει συνδεθεί με προϊόντα, που πωλούνται ως υγρά αναπλήρωσης, που περιέχουν THC.

Επειδή το THC (το ενεργό συστατικό της κάνναβης) είναι ακριβό, ορισμένοι πωλητές αραίωναν τα προϊόντα τους με οξική βιταμίνη Ε για να κάνουν τα υγρά αναπλήρωσης να μοιάζει ότι περιείχαν περισσότερο THC από ότι είχαν. Αν και η οξική βιταμίνη Ε είναι συστατικό σε ορισμένα τρόφιμα και προϊόντα περιποίησης του δέρματος, είναι επιβλαβής όταν εισπνέεται.

Μόλις εντοπίστηκε ο κίνδυνος από την οξική βιταμίνη Ε, τα περιστατικά της Evali μειώθηκαν απότομα. Αλλά αυτό δεν άλλαξε την αντίληψη πολλών ανθρώπων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ενώ πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Παρανοήσεις

Παρά τις δηλώσεις της Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ που αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τους καπνιστές που μεταβαίνουν στο άτμισμα, οι ανησυχίες για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εν μέρει λόγω της Evali, εξακολουθούν να αποθαρρύνουν άτομα που καπνίζουν από την μετάβαση.

Σε πρόσφατες έρευνες, το ένα τρίτο των Βρετανών ερωτηθέντων θεώρησε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης είναι το ίδιο επιβλαβή με τα τσιγάρα, αν όχι πιο επιβλαβή. Ακόμα και μετά τον εντοπισμό της σύνδεσης με προϊόντα που περιέχουν THC, οι περισσότεροι ερωτηθέντες πίστευαν ότι η Evali συνδέεται με συγκεκριμένους τύπους ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης και όχι με προϊόντα κάνναβης ή THC.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, αλλά αναμφίβολα δεν βοήθησε το ότι επιβεβαιώθηκε η αιτία της Evali μόλις ο COVID άρχισε να κυριαρχεί στους κύκλους ειδήσεων.

Μέχρι και τώρα, πολλές συζητήσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επικεντρώνονταν στους κινδύνους για τους νέους μη καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι τα πιθανά οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους ανθρώπους που καπνίζουν -και στους γύρω τους- συχνά αγνοούνται.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Σε μελέτες που έλεγξαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιστεύεται ότι ενέχουν λιγότερους κινδύνους για τους παρευρισκόμενους -ενώ ο παθητικός καπνός από τα τσιγάρα σκοτώνει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνήθως περιέχουν μόνο νικοτίνη και όχι καπνό, που βρίσκεται στα τσιγάρα. Αν και η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα και τοξικές χημικές ουσίες - συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου, του αρσενικού και της φορμαλδεΰδης.

Αυτές οι ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και άλλες καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Η βλάβη από τα τσιγάρα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την καύση καπνού - όχι από τη νικοτίνη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν νικοτίνη χωρίς να καίνε τίποτα.

Βάσιμες ανησυχίες

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν υπάρχουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ απίθανο να είναι εντελώς ακίνδυνα και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Το υγρό αναπλήρωσης και ο ατμός που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μερικές δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στον καπνό του τσιγάρου, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων.

Αν και, όπως επεσήμανε πρόσφατη εργασία, μελέτες που έδειξαν ότι η νικοτίνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο έχουν διεξαχθεί μόνο σε ζώα. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα ασαφές εάν το ίδιο αποτέλεσμα θα παρατηρηθεί και στους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να είναι ένας άλλος δρόμος για τον εθισμό στη νικοτίνη -ειδικά εάν οι άνθρωποι που δεν θα είχαν αρχίσει ποτέ να καπνίζουν αρχίσουν να ατμίζουν.

Στην πραγματικότητα, επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά καινούρια, η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους αναμφίβολα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το κάπνισμα, δυσανάλογα, βλάπτει άτομα από μη προνομιούχες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από ομάδες χαμηλού εισοδήματος και άτομα με ψυχικές παθήσεις.

Το κάπνισμα συνδέεται όχι μόνο με πολλές επιβλαβείς ασθένειες, αλλά έχει επίσης σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τον COVID - περίπου 720.000 στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020.

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα με επιτυχία -και πιθανότατα να έχουν πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία σε σχέση με τα τσιγάρα.

Όταν επικοινωνούμε για τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων, πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το ποια ηλεκτρονικά τσιγάρα, ποιος μπορεί να κινδυνεύει και ποιος μπορεί να ωφεληθεί. Οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το άτμισμα -δηλαδή οι άνθρωποι που καπνίζουν-έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ακριβείς, τεκμηριωμένες πληροφορίες.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 100


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.