Προκηρύχθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης

Δημοσίευση: 15.09.2021, 13:54

Μια από τις κύριες προτεραιότητες - η πλέον σημαντική - του Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης, προκηρύχθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με προϋπολογισμό 495.000 ευρώ. Η προθεσμία που έχει ο ανάδοχος για την εκπόνηση του σχεδίου θα είναι 6 μήνες χωρίς δυνατότητα παράτασης. Το σημαντικό αυτό θεσμικό "εργαλείο" που η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, προώθησε κατά προτεραιότητα θα αποτελέσει τον "καμβά" πάνω στον οποίο θα σχεδιαστούν και θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα της Σαντορίνης (λιμάνι, χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, νέα γραμμή τελεφερίκ, μαρίνα κ.λ.π.)...

Στο πλαίσιο αυτού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) θα αναοριοθετηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων και προστασίας, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα, το κύριο οδικό δίκτυο κ.λ.π. 

Ο Δήμος Θήρας θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία εκπόνησης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Για το σκοπό αυτό θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών - Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αποτελέσει τον τεχνικό επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου για την ουσιαστική παρακολούθηση του ΕΠΣ κατά την εκπόνηση του. 

Παράλληλα και εν όψει της εκπόνησης του ΕΠΣ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ν. Ταγαράς υπέγραψε την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια που προορίζονται για τουριστική χρήση στην εκτός σχεδίου περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θήρας έχει ζητήσει εξαρχής την επιβολή αυτού του μέτρου. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Δημοτική Αρχή μεθοδικά, συντεταγμένα και θεσμικά προωθεί την σύγχρονη χωροταξική οργάνωση του νησιού, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης με όρους ποιότητας και ευημερίας.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 128


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.