Συμμετοχικό έργο "Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22", Ανοιχτές εκδηλώσεις και Εκστρατεία crowdfunding

Δημοσίευση: 09.09.2021, 17:32
Τελευταία Ενημέρωση: 09.09.2021, 17:44

Η ομάδα "Μπουλούκι - Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης", υλοποιεί ένα πολυεπίπεδο και πολυθεματικό εγχείρημα, που στον πυρήνα του βρίσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές δόμησης της περιοχής της Θήρας και της Θηρασιάς και η αφηγηματική δύναμη του πολιτιστικού τοπίου της περιοχής...

Στις 23 Αυγούστου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος "Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22", το έργο αποκατάστασης του λιθόστρωτου μονοπατιού στον παραδοσιακό υπόσκαφο οικισμό της Αγριλιάς στη Θηρασιά μέσω επαγγελματικής μαθητείας νέων τεχνιτών, κάποιοι εκ των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
 
Το έργο συνίσταται:

    • στην επιδιόρθωση συνολικά 200 τ.μ. του κεντρικού ξερολιθικού καλντεριμιού της Αγριλιάς, από την είσοδο του οικισμού έως το ύψος που οδηγεί στην Παναγία των Εισοδίων της Θεοτόκου που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού και ένα τοπόσημο για τους κατοίκους διαχρονικά, 
    • σε εργασίες συντήρησης δύο υπόσκαφων στερνών συλλογής όμβριων υδάτων που βρίσκονται ενσωματωμένες στη διαδρομή του καλντεριμιού και σε άμεση λειτουργική σχέση με αυτό για την αποθήκευση του νερού.

Οι παραπάνω εργασίες αποκατάστασης θα υλοποιηθούν σε πέντε (5) εβδομάδες, έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. 

Παράλληλα, για 2 εβδομάδες (6-17 Σεπτεμβρίου) νέοι φοιτητές  και επαγγελματίες έρχονται σε επαφή με τα ηφαιστειακά υλικά της περιοχής και τη χρήση τους, μέσω δύο κατευθύνσεων:
Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης: Είκοσι (20) νέοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, φοιτητές και επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και επιλεγμένοι φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ-Zurich) υποστηρίζουν το έργο αποκατάστασης στην Αγριλιά και εμβαθύνουν εμπράκτως στην οικοδομική τέχνη και τα υλικά του τόπου, τις εναλλακτικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και τις σύγχρονες μορφές διαχείρισης της κληρονομιάς.
Σύγχρονη Γλυπτική: Στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου, δίπλα σε ανασκαφή σημαντικής προϊστορικής θέσης, δέκα (10) φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εργάζονται επιτόπου για να δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις με τη θηραϊκή γη, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και με εκκίνηση τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης.

Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις για τους κατοίκους της Θήρας και της Θηρασιάς, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. 

Ειδικότερα, η συζήτηση του Σαββάτου 11/09 θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας των Εισοδίων στον οικισμό της Αγριλιάς και θα διαπραγματευτεί τη σύγχρονη κουλτούρα δόμησης και τις προοπτικές διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος στην περιοχή. Θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των επισκεπτών από τη Σαντορίνη στον χώρο της εκδήλωσης με δημοτικό όχημα, καθώς και η δυνατότητα επιστροφής στη Σαντορίνη με καραβάκι που έχει ναυλωθεί από τη διοργάνωση.

Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα για  τους κατοίκους να ενημερωθούν για το έργο και να συμμετέχουν στις εργασίες του στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ σχετική αφίσα), υπό την καθοδήγηση της ομάδας έργου.

Το "Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22" υλοποιείται μέσα από ένα σχέδιο πολύ-χρηματοδότησης το οποίο περιλαμβάνει δωρεές και επιχορηγήσεις από το The J.M. Kaplan Fund, το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τις γενναιόδωρες χορηγίες επιχειρηματιών και άλλων φυσικών προσώπων που συνδέονται με την περιοχή αλλά και μικρότερες χορηγίες μέσω εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης - crowdfunding που έχει ξεκινήσει.

Newsroom Cyclades Voice

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 73


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.