Έκθεση Φωτογραφίας στην Άνω Σύρο

Δημοσίευση: 06.09.2021, 14:54
Τελευταία Ενημέρωση: 06.09.2021, 14:56

Έκθεση Φωτογραφίας στην Άνω Σύρο με θέμα "Γυάρος - Τόπος εξορίας", διοργανώνει η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, από 8 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Σύρου...

Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου – Syros Photo-Cinema Club
Έκθεση Φωτογραφίας – Photo Exhibition
Νήσος Γυάρος – Τόπος εξορίας  -- Gyaros Ιsland – An Exile place
Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Σύρου – Ano Syros Cultural Center
8-18 Σεπτεμβρίου 2021 – 8-18 September 2021
Ώρες λειτουργίας: 19:30 - 22:00

H Γυάρος

Η Γυάρος είναι μία από τις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Ένα φαινομενικά άγονο μέρος που εμφανίστηκε με τον κατακλυσμό που δημιούργησε την Μεσόγειο πριν από τρία με τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.

Η Γυάρος έχει επιφάνεια 18τ.χλμ. και μήκος ακτών 33 χλμ.

Για τα περισσότερα στεριανά ζώα δεν είναι ελκυστική αφού διαθέτει περιορισμένο χώρο, τροφή και νερό. Για τα θαλάσσια θηλαστικά, τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, κάποια ερπετά, μικρά θηλαστικά έντομα και φυτά μία μικρή νησίδα, όπως η Γυάρος, όχι μόνο επαρκεί αλλά είναι και ιδανικό καταφύγιο προφυλαγμένο από κάθε είδους εισβολέα.

Κατά την αρχαιότητα η Γυάρος διέθετε μόνιμο πληθυσμό και ήταν αυτόνομη πόλη-κράτος, όπως τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, όμως κατά τον Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να αποφύγουν τις επιθέσεις τεράστιων ποντικών.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς.

Η Γυάρος ξανα-κατοικήθηκε τον 17ο αιώνα από 2-3 οικογένειες κτηνοτρόφων από την Σύρο οι οποίοι το 1947 απομακρύνθηκαν οριστικά από την Γυάρο προκειμένου το νησί να χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας.

Ιστορικός Τόπος Μνήμης

Στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η Γυάρος συνδέθηκε με εποχές πολιτικής αναταραχής και χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας. Κατά το 1947 ξεκίνησαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες στο νησί που περιελάμβαναν εκβραχισμούς και διαμορφώσεις του εδάφους, διάνοιξη δρόμων, κτίσιμο ειδικών κτιρίων φυλακών, αποθηκών, κατοικιών φυλάκων, πυροβολείων, κ.α.

Σε πέντε όρμους του νησιού δημιουργήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στον πρώτο όρμο, το 1950 βρίσκονταν 5500 κρατούμενοι, στον δεύτερο 1500, στον τρίτο 990, στον τέταρτο 2000 και στον πέμπτ0 300 κρατούμενοι. Η χρήση του τόπου ως τόπου εξορίας και φυλάκισης έγινε κυρίως τα διαστήματα 1947-1952, 1955-1961 και 1967-1974. Υπολογίζεται πως συνολικά πέρασαν από την Γυάρο περίπου 22000 πολιτικοί εξόριστοι.

Στο νησί σήμερα υπάρχουν ακόμα τα κτίρια των φυλακών, του νοσοκομείου και ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που έχτισαν οι ίδιοι οι πολιτικοί εξόριστοι από το 1947 έως το 1951.

Τον Ιούλιο του 1974, με την ανατροπή της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι φυλακές έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα.

Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο και οι πέντε όρμοι των φυλακών έχουν χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος μνήμης.

Το νησί είναι ανοικτό σε όλους για να το επισκεφτούν, αλλά μεγάλα χερσαία τμήματα του θεωρούνται ύποπτος χώρος, αφού υπάρχουν άσκαστα βλήματα από την περίοδο που υπήρξε πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού.

Και ενώ οι άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν το νησί κολαστήριο, η φύση είχε άλλες διαθέσεις.

Το νησί της Γυάρου, τα τελευταία χρόνια έχει παγκοσμίως γνωστό για τον αστείρευτο οικολογικό πλούτο καθώς διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα.

Η Γυάρος από το 2011 ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000 και από το 2015 είναι το πρώτο Θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Ελλάδα. 

Newsroom Cyclades Voice

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 117


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.