Ν. Συρμαλένιος: Ανάγκη για άμεση στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στα μικρά Κυκλαδονήσια

Δημοσίευση: 02.07.2021, 10:29
Τελευταία Ενημέρωση: 02.07.2021, 10:31

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η διήμερη επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κέα (28/06/-29/06/2021) με στόχο τη λήψη πρωτοβουλιών και την ανάδειξη των ζωτικών προβλημάτων της κτηνοτροφίας, γεωργίας και μελισσοκομίας στις ιδιαίτερες νησιωτικές συνθήκες των μικρών νησιών των Κυκλάδων, καθώς η αναβάθμιση των μοναδικών αγροτικών προϊόντων των νησιών μας αποτελεί μονόδρομο για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Σταύρο Αραχωβίτη, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Νίκο Συρμαλένιο, βουλευτή Κυκλάδων, τον Φάνη Κουρεμπέ, συντονιστή Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και τον Νίκο Μανιό, πρ. βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης...

Μαζί με την  ¶ννα Μαυρουδή, πρώην περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου και μέλος της ΝΕ Κυκλάδων, και τον Γιώργο Βουτσινά, Πρόεδρο Συνεταιρισμού Ιουλίδας και εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο αγροτικών θεμάτων, πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση και σειρά επαφών για τον αγροτικό τομέα.

Τη Δευτέρα, 28/06/2021 έγινε η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Αγροτική Ανάπτυξη στα μικρά Κυκλαδονήσια: Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, Γεωργία και Μεταποίηση» στο Κηποθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κέας στο Μυλοπόταμο, την οποία χαιρέτησαν η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου και ο Έπαρχος Κέας-Κύθνου, Ιωάννης Ευαγγέλου. Πέραν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχαν με εισηγήσεις μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο Μόσχος Κορασίδης, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων & Αργοσαρωνικού.

Παρεμβάσεις έκαναν οι δυο Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού,  Γιώργος Βουτσινάς, του Συνεταιρισμού Ιουλίδας και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αγροτικών θεμάτων και Γιάννης Πορίχης, του Συνεταιρισμού Κάτω Μεριάς και μέλος του Δ.Σ. ΕΑΣ Νήσων Κυκλάδων. Επίσης, εκπρόσωποι των αγροτών από Σέριφο και Φολέγανδρο έθεσαν ζητήματα για τα νησιά τους τα οποία όμως είναι κοινά για τα νησιά, όπως το υπέρογκο κόστος των ζωοτροφών, η παστούρα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Τέλος, ο Νίκος Μπαμπούνης, συντονιστής αγροτικών θεμάτων της ΝΕ Κυκλάδων προχώρησε σε συγκεκριμένες επισημάνσεις αναφορικά με θέματα του τομέα.

Ακολούθησε διάλογος με ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους για θέματα του αγροτικού τομέα στο νησί, με Αγροτικούς Συλλόγους της Ένωσης, αγρότες, κτηνοτρόφους, ειδικούς σε θέματα γεωπονίας και κτηνιατρικής κ.α.

Η διαχείριση του νερού, ιδιαίτερα με την ανομβρία της φετινής περιόδου, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και η αιτούμενη προσθήκη απώλειας εισοδήματος λόγω της έλλειψης νερού, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αναγκαιότητα ηλικιακής ανανέωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, η απουσία μόνιμων και αρκετών κτηνιάτρων και γεωπόνων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες, τα λάθη στους δασικούς χάρτες, ο αποκλεισμός βοσκήσιμων γαιών χωρίς διαφανή και ουσιαστικά κριτήρια και η σωρευτική συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών ήταν μερικά από τα θέματα που ετέθησαν.

Την Τρίτη 29/06/2021, κλιμάκιο περιόδευσε σε αγροτικές περιοχές του νησιού καθώς και σε παραγωγικές μονάδες του σε Κάτω Μεριά, Ποίσσες, Ιουλίδα και Κορησσία. Πρώτος σταθμός ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ιουλίδας όπου συνομίλησαν με τον Αντιπρόεδρο Φίλιππο Μαρούλη και τον Φραγκίσκο Ζουλό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός. Κατόπιν, επισκέφθηκαν το τυροκομείο «Τυράκειον» της οικογένειας Μυκονιάτη, το πολυαγρόκτημα Red Tractor με την μεταποίηση σε καινοτόμα προϊόντα των ντόπιων βελανιδιών, το εργαστήριο και πωλητήριο παραδοσιακών προϊόντων «Ο Αρισταίος», την μεταποιητική μονάδα «το Ρόδι της Κέας», και το ελαιοτριβείο του Βαγγέλη Πολίτη. Η σημασία των παραπάνω εγχειρημάτων είναι μεγάλη για την τοπική ανάπτυξη και για τη σύνδεση αγροτικού και τουριστικού τομέα.

«Η στήριξη της μικρής, ποιοτικής και αποκεντρωμένης παραγωγής στα νησιά των Κυκλάδων, πρέπει να αντιμετωπισθεί με έργα και όχι με λόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέβαλε προσπάθειες κατά την 4ετή διακυβέρνηση του να σταθεί αρωγός των μικρών παραγωγών και ως αντιπολίτευση κατέθεσε πλήθος παρεμβάσεων για τα προβλήματα του κλάδου, οι περισσότερες εκ των οποίων παραμένουν αναπάντητες από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως το κόστος των ζωοτροφών και η απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας. Χωρίς αγροτική ανάπτυξη, δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομία και οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι και όλες την σημασία της διατροφικής ασφάλειας και αυτάρκειας, της ποιότητας των προϊόντων που φθάνουν στους καταναλωτές. Τα νησιά μας μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης και σύνδεσης των 2 πυλώνων, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής», επεσήμανε ο Νίκος Συρμαλένιος μετά το πέρας της περιοδείας.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 142


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.