Έκθεση στη Βρεττανία: Η σεξουαλική παρενόχληση «κοινοτοπία» στα σχολεία

Δημοσίευση: 11.06.2021, 14:21

Η σεξουαλική παρενόχληση έχει μετατραπεί σε “ κοινοτοπία” μεταξύ των μαθητών στη Βρετανία, με σχεδόν τα εννέα κορίτσια στα δέκα να καταγγέλλουν...
(Φωτογραφία αρχείου)

... ότι έχουν υποστεί σεξιστικές προσβολές και ότι έχουν λάβει φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού χαρακτήρα, αποκαλύπτει έκθεση της κρατικής υπηρεσίας Παιδείας και Υπηρεσιών για τα Παιδιά (Ofsted) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Τον Απρίλιο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ofsted να εξετάσει την κατάσταση στα σχολεία, έπειτα από σειρά μαρτυριών εφήβων, κυρίως κοριτσιών, στον ιστότοπο “ Everyone’s Invited”, που κατήγγειλαν σεξιστικές προσβολές και βία σεξουαλικής φύσης, φέροντας στο προσκήνιο μια “ κουλτούρα βιασμού” στα σχολεία.

Αφού επισκέφθηκε 32 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και συνομίλησε με 900 μαθητές, η υπηρεσία παρατήρησε ότι παιδιά και έφηβοι “ συχνά θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος να καταγγείλουν ή να αντισταθούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές, διότι θεωρούνται φυσιολογική εμπειρία”.

“ Πολλοί εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων υποτιμούν το εύρος του προβλήματος”, τονίζει η Ofsted.

Στη διάρκεια των συνεντεύξεων που πήραν οι επιθεωρητές της υπηρεσίες από τους μαθητές έμαθαν για παράδειγμα ότι τα αγόρια μοιράζονται μεταξύ τους “ γυμνές” φωτογραφίες, σαν να κάνουν “ συλλογή”, σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Snapchat. Ενώ κάποια κορίτσια μετατρέπονται σε θύματα “ ανεπιθύμητων αγγιγμάτων στους διαδρόμους των σχολείων”.

Η έκθεση αυτή με σόκαρε”, σχολίασε η Αμάντα Σπίλμαν, επικεφαλής επιθεωρήτρια της Ofsted, σε ανακοίνωσή της. “ Η σεξουαλική παρενόχληση δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να έχει θέση στα σχολεία μας”, τόνισε.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα και τα σχολεία πρέπει να βελτιώσουν τους μηχανισμούς καταγγελίας καθώς και να τιμωρούν τους δράστες, υποδεικνύει η Ofsted.

Η υπηρεσία ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο διαδίκτυο, για παράδειγμα την ευκολία με την οποία τα παιδιά μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας της Ofsted “ πολύ ανησυχητικά”. Διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει “ επιπλέον στήριξη στο προσωπικό” που είναι αρμόδιο να προστατεύει τους μαθητές, θα κάνει “ έντονες συστάσεις” για θέματα υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και θα χρηματοδοτήσει τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τα παιδιά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 177


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.