Περιοδεία βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στη Μύκονο

Δημοσίευση: 10.06.2021, 19:34
Τελευταία Ενημέρωση: 10.06.2021, 19:43

Τη Μύκονο επισκέφθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Συρμαλένιος, από την Κυριακή 6 Ιουνίου έως την Τρίτη 8 Ιουνίου. Συνοδευόμενος από τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων, Άννα Μαυρουδή και Ορέστη Παπαλουκά, καθώς και το στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Νίκο Κοντιζά, είχε διαδοχικές συναντήσεις με πλήθος φορέων και εκπροσώπων του νησιού. Στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Κώστα Κουκά, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η καθολική άρνηση του Δήμου στις στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις, καθώς βρίσκεται σε αναμονή η ανάθεση της ειδικής χωροταξικής μελέτης, το λεγόμενο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα προσδιορίζει και τη φέρουσα ικανότητα...

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο Κώστα Κουκά συζήτησε τα υπό εξέλιξη έργα, όπως η αναβάθμιση του μεγάλου έργου του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 6εκ ενταγμένο από το 2017 στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED, οι 2 εγκαταστάσεις των αφαλατώσεων κ.α. Επίσης στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της καθολικής αντίθεσης του δημοτικού συμβουλίου στις περαιτέρω Στρατηγικές Επενδύσεις Τουριστικού Χαρακτήρα, καθώς βρίσκεται σε αναμονή η ανάθεση της ειδικής χωροταξικής μελέτης, το λεγόμενο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο και θα προσδιορίζει και τη φέρουσα ικανότητα. Στο σημείο αυτό αναφερόμενος στο πλήθος των αυθαιρέτων που ξεφυτρώνουν στο νησί, είπε ότι καταλογίζονται από την Πολεοδομία της Σύρου χιλιάδες ευρώ πρόστιμα εβδομαδιαία και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση και στελέχωση της αστυνομικής δύναμης στο νησί.

Επιπλέον τέθηκαν και οι περαιτέρω ανάγκες του Δήμου, μετά και το οικονομικό πλήγμα το οποίο επέφερε η πανδημία στα έσοδα του Δήμου. Τέλος σημαντικό αίτημα του Δήμου αναδεικνύεται η ανάγκη για νέα εμβολιαστική γραμμή, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να θωρακιστεί γρήγορα το νησί μιας και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη συνάντηση στο Κέντρο Υγείας, συζήτησε διεξοδικά με την Πρόεδρο Ντίνα Σαμψούνη και διαπιστώθηκε ότι από πλευράς στελέχωσης η κατάσταση είναι ικανοποιητική, πλην της επείγουσας αναγκαιότητας για πρόσληψη Γενικού Ιατρού, όπου εκτός από τα άμεσα ζητήματα της ειδικότητας του, θα καλύψει και σημαντικό μέρος των υπερωριών. Πολύ σημαντική η λειτουργία αξονικού τομογράφου στο Κ.Υ. σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατόπιν δωρεάς.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία των εμβολιασμών και η επιτάχυνση τους το τελευταίο διάστημα καθώς μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 8000 εμβολιασμοί συνολικά (κάτοικοι, επισκέπτες, εργαζόμενοι), ενώ διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση τους.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου και αντιπροσωπεία του Δ.Σ, συζητήθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα των εκπαιδευτικών, όπως  σύσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων και ιδιαίτερα τέθηκε με οξύτητα για άλλη μια φορά το θέμα των διορισμών μόνιμων καθηγητών, κρίθηκε απαράδεκτη η συνέχιση του θεσμού των αναπληρωτών, οι οποίοι στις Κυκλάδες αγγίζουν το 45% των θέσεων εργασίας, ενώ ακόμα πιο απαράδεκτη η τρίμηνη πρόσληψη αναπληρωτών.

Επίσης τέθηκε πάλι το ζήτημα στήριξης των μονίμων εκπαιδευτικών στα θέματα στέγασης και σίτισης από τους ΟΤΑ, θέμα που για ακόμα μια φορά δεν ρυθμίζεται ούτε με τη σχετική πρόσφατη διάταξη που μπήκε στο ν/σ για την τηλεργασία. Παράλληλα στηλιτεύθηκε το υπό συζήτηση αντεργατικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα στα θέματα ηλεκτρονικής συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και στις εκλογές, λόγω της εκ των πραγμάτων υποβάθμισης της ζωντανής συμμετοχής και του διαλόγου στα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείο Λεμβούχων, κο Νίκο Γρίμπλα με έδρα τον Πλατύ Γυαλό, τέθηκαν τα ζητήματα ενός παραδοσιακού κλάδου, διοργανωτή περιηγήσεων και εκδρομών, που φθίνει εξ αιτίας της εισόδου στο επάγγελμα ισχυρών παραγόντων με σύγχρονα σκάφη, αλλά και λόγω της εισόδου, πάνω από 50% στον κλάδο, πειρατών (μη δηλωμένων) με ότι αυτό σημαίνει σε οικονομικούς όρους. Επίσης όλο αυτό συμπληρώνεται με αυθαιρεσία κατασκευών μικρών μόλων, που χρησιμοποιούνται βεβαίως ως υποδομή στα πειρατικά και λοιπά σκάφη.

Επίσης, ενημέρωσαν ότι ο κλάδος τους δεν έτυχε καμιάς κρατικής επιδότησης λόγω covid.

Στην κοινή συνάντηση με τους Προέδρους του Σωματείου Επιχειρήσεων & Εστίασης Μυκόνου και του Σωματείου Επιχειρήσεων Χώρας Μυκόνουκ.κ. Θεοχάρη Ιωαννη και Ζησιμόπουλο Ηρακλή, ως κύριο θέμα αναδείχθηκε ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις «μαύρες» επιχειρήσεις  που λειτουργούν μέσα από «εκδηλώσεις» στις διάσπαρτες βίλες του νησιού. Μια καθ' όλα παράνομη επιχειρηματικότητα που με τον μανδύα ιδιωτικών εορτών, λυμαίνονται την τουριστική αγορά. "Ο νοών νοείτω για τις απώλειες εσόδων του κράτους, για την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, για την εκμετάλλευση των επισκεπτών – τουριστών." Ο έλεγχος αυτής της δραστηριότητας, απαιτεί πολιτική βούληση και απαιτεί κανόνες, όπως π.χ. έχουν εφαρμοστεί στο νησί Ίμπιζα της Ισπανίας, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρηματικών σωματείων.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε, είναι ότι μετά την κρίση πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια, με αποτέλεσμα το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου να αφελληνίζεται. Επίσης τέθηκαν και ζητήματα ειδικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των μαγαζιών στον παραδοσιακό οικισμό, ζητήματα ωραρίου λειτουργίας των μουσικών οργάνων, ενώ ένα μεγάλο ζήτημα που τους απασχολεί, είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών για να υπάρξει στοιχειώδης προγραμματισμός στην οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων. Τέλος από την πλευρά τους τέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης της κρουαζιέρας με το σύστημα bubble και η διεκδίκηση συστήματος click away, έτσι ώστε να υπάρξει και κάποιο όφελος στις ντόπιες επιχειρήσεις.

 Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων, Αντώνη Κουσαθανά, συζητήθηκαν τα προβλήματα ενός παραδοσιακού τουριστικού κλάδου με εκατοντάδες μέλη και οικογενειακές επιχειρήσεις που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Αναδείχθηκαν προβλήματα, όπως η μετατροπή βιλών σε τουριστικό κατάλυμα, καθώς και το πλήγμα στην τουριστική αγορά της κατάταξης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, πλήγμα που δημιουργεί σοβαρή οικονομική αβεβαιότητα και για το 2021. Στο σημείο αυτό τους ενημερώσαμε για την Αναφορά της Ομοσπονδίας των Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ, που καταθέσαμε στη Βουλή, συμμεριζόμενοι τα ζητήματα που έθεσαν για την ελάχιστη ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με τις μεγάλες, εξαιτίας των προϋποθέσεων που βάζουν τα προγράμματα ενίσχυσης των πάγιων δαπανών και των λειτουργικών εξόδων.

Τελευταία επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου ήταν η επίσκεψη στη μικροζυθοποιΐα Μikonuη οποία αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας, οικονομικά βιώσιμο και με προοπτικές μεγέθυνσης της τοπικής παραγωγής. Συζήτησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μικρών και ανεξάρτητων ζυθοποιών, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, κυρίως με δεδομένη την προσπάθεια διαφοροποίησης των προϊόντων τους καθώς και την αναγκαιότητα ανάδειξης μοναδικών πρώτων υλών της ελληνικής γης τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της παραγωγής.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Μύκονου), Μηνάς Λυριστής, με τον οποίο συζητήθηκαν και θέματα της Περιφέρειας.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε με μέλη και φίλους της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μυκόνου, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των πολιτικών εξελίξεων και οι τελευταίες ακραία οπισθοδρομικές νομοθετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Αυτοδιοίκηση και στα θέματα της Εργασίας, που πλήττουν καίρια τη δημοκρατία και τα δικαιώματα και κυρίως τους νέους ανθρώπους, γυρνώντας τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.