Ξεκινάει το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου στην Πάρο

Δημοσίευση: 08.06.2021, 13:10
Τελευταία Ενημέρωση: 08.06.2021, 13:29

Στο Δημαρχείο Πάρου υποδέχθηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου ο Δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος τη Δρα. Tommasina Pianese, ερευνήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Ινστιτούτο Μελετών για τη Μεσόγειο, η οποία επισκέπτεται το νησί στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Πάρου στο πρόγραμμα COST ActionCA18110 - Underground Built Heritage ως καταλύτης για την αξιοποίηση από την κοινότητα» (Underground4Value), για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην Πάρο...

    • Το πρόγραμμα αφορά την  αξιοποίηση της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς ως πολύτιμου πόρου που χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο, προωθώντας τις προοπτικές που προσφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. 

    • Τις επόμενες ημέρες, στις εργασίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Action Underground4Value και επικεφαλής του προγράμματος, Δρ. Giuseppe Pace. 

Οι επιστήμονες από το εξωτερικό θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τα αρχαία λατομεία της Πάρου μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα μέλη της Δημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τα αρχαία λατομεία Πάρου, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στους εμπλεκόμενους οι επιστήμονες θα μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες για την υιοθέτηση συνεργατικών προσεγγίσεων και εμπλοκής της κοινότητας, ώστε οι ιδέες αυτές να μετουσιωθούν σε κοινή δράση για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου. 

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μετά τη συνάντησή του με την ερευνήτρια, δήλωσε σχετικά: «Στον Δήμο Πάρου, έχουμε την τιμή να είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cost Action 18110, και υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά τους ειδικούς επιστήμονες,  τους οποίους είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες για τη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και του Παριανού Μαρμάρου ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος». 

Ο Δήμος Πάρου έχει αναλάβει τη φιλοξενία της επιστημονικής αποστολής και την υποστήριξη των εργασιών.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 171


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.