Στις αρχές του 2023 η έναρξη των έργων μεταφοράς του Εμπορικού Λιμένα Παροικιάς Πάρου

Δημοσίευση: 28.05.2021, 14:44
Τελευταία Ενημέρωση: 28.05.2021, 14:46

Η εκπόνηση και έγκριση του συνόλου των μελετών του έργου της μεταφοράς του Εμπορικού Λιμένα Παροικιάς Πάρου στη θέση Καμινάκι αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022, οπότε και θα γίνει η δημοπράτηση του έργου, με στόχο στη συνέχεια να εκκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του, αναφέρει ο Δήμος Πάρου. Μετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων σε όλο τον νησί, και την επικείμενη ολοκλήρωση και έγκριση του Master Plan του κεντρικού λιμένα μας στην Παροικιά, ένα ακόμη σπουδαίο έργο που αναβαθμίζει τις λιμενικές υποδομές και θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, θα είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί τον επόμενο χρόνο, δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος...
Προτεινόμενη διάταξη Λιμένα

Η εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς του Εμπορικού Λιμανιού Παροικιάς αναφέρεται στο από 26.05.2021 υπ’αρ. πρωτ. 136602 της Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την κατάσταση και την πορεία του έργου.

Στο έγγραφό αναφέρονται μεταξύ άλλων το ιστορικό του θέματος, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 15-12-2017,  στην οποία συμμετείχαν και διεκδίκησαν το έργο για λογαριασμό του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Καραχάλιος και υπηρεσιακοί παράγοντες, και στην οποία δόθηκε η θετική γνωμοδότηση επί του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α) του Προγραμματικού Σχεδίου του Νέου Εμπορικού Λιμένα Πάρου στη θέση Καμινάκι. 

Με βάση το Προγραμματικό Σχέδιο, υπεγράφη στις 12-09-2019 η σύμβαση της μελέτης με τίτλο «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ Α’ΦΑΣΗΣ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥ», με συνολική προθεσμία για την εκπόνησή της 26 μήνες. Έκτοτε έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί οι μελέτες του Α’ Σταδίου.

Ειδικότερα, οι τοπογραφικές – βυθομετρικές αποτυπώσεις και λοιπές υποστηρικτικές μελέτες και έρευνες (μελέτη κυματικής διαταραχής, ακτομηχανική μελέτη, η μελέτη πλοήγησης-ναυσιπλοΐας και γεωτεχνική έρευνα και μελέτη), οι μελέτες των λιμενικών και υδραυλικών έργων καθώς και των συγκοινωνιακών έργων (οδοποιίας), που βρίσκονται σε στάδιο προμελέτης, η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που βρίσκεται σε στάδιο οριστικής μελέτης, καθώς και η  μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και  η χωροταξική μελέτη. 

Όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα αποσταλεί άμεσα στους συναρμόδιους φορείς, για διαβούλευση και παροχή γνωμοδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση της απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων είναι απαραίτητη για την εκπόνηση και έγκριση του επόμενου σταδίου μελετών.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ανέφερε σχετικά: «Μετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αλιευτικών και τουριστικών καταφυγίων σε όλο τον νησί, και την επικείμενη ολοκλήρωση και έγκριση του Master Plan του κεντρικού λιμένα μας στην Παροικιά,  ένα ακόμη σπουδαίο έργο που αναβαθμίζει τις λιμενικές υποδομές και θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, θα είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί τον επόμενο χρόνο. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών εξυπηρέτησης της ναυσιπλοΐας, των μεταφορών και του θαλάσσιου τουρισμού. Με το βλέμμα στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε και να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής.»

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 87


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.