Πώς αντιμετωπίζεται η προσβολή των κεδροδασών της Νάξου

Δημοσίευση: 26.05.2021, 09:38
Τελευταία Ενημέρωση: 26.05.2021, 15:56

Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων είναι ένας σπάνιος και ιδιαίτερης σημασίας οικότοπος, που συναντάται σε 17 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι το κεδροδάσος της Αγίας Άννας και του Αλυκού στη Νάξο. Πρόσφατα διαπιστώθηκε η ξήρανση των κέδρων εξαιτίας της προσβολής τους από το ξυλοφάγο έντομο Semanotus russicus. Οι πρώτες ενδείξεις της προσβολής έγιναν αντιληπτές τον Σεπτέμβριο του 2020. Άμεσα προσκλήθηκαν από το Δήμο επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων έδειξαν...

Η ξήρανση των κέδρων οφείλεται στο ξυλοφάγο έντομο Semanotus russicus, το οποίο προσβάλλει εξασθενημένα και ταλαιπωρημένα και από την ανθρώπινη δραστηριότητα δέντρα της Άρκευθου οξύκεδρου (juniperus oxycedra)

Μοναδικός και ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως ενημερώνει σχετικά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είναι η κοπή, η απομάκρυνση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων.

Ο σπάνιας σημασίας αυτός οικότοπος και ο κίνδυνος ολικής καταστροφής των υπεραιωνόβιων δέντρων από το έντομο κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων από το Δήμο με σκοπό την προστασία και διατήρησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, συντάχθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη και επιχορηγήθηκε η εκτέλεση των εργασιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι εργασίες κοπής, απομάκρυνσης και καύσης των προσβεβλημένων τμημάτων των  κέδρων ανατέθηκαν στην GreenFox και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, ενώ την επίβλεψη των εργασιών έχει αναλάβει το Δασονομείο Νάξου.

"Η προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αλλά και καθήκον όλων μας"

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 174


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.