Ερευνητές ανατρέπουν όσα γνωρίζουμε για τις καρκινικές μεταστάσεις

Δημοσίευση: 17.07.2017, 22:30
Τελευταία Ενημέρωση: 17.07.2017, 22:31

Ομάδα αμερικανών ερευνητών καταρρίπτει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα επιστημονική θεωρία για την μετάσταση του καρκίνου. Σύμφωνα...
Bookmark and Share

... με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Science, ενδεχομένως η άποψη ότι ο καρκίνος εξαπλώνεται από τον αρχικό όγκο στους γύρω λεμφαδένες και έπειτα σε άλλα όργανα, να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις των καρκινικών μεταστάσεων.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι στην πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου που εξέτασαν, οι απομακρυσμένες μεταστάσεις πήγαζαν από απευθείας από τον αρχικό όγκο χωρίς όμως να περιλαμβάνεται στο λεμφικό σύστημα στην όλη διαδικασία της μετάστασης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν 213 δείγματα ιστών από 17 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου για να καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στα καρκινικά κύτταρα στον αρχικό όγκο, τους λεμφαδένες και τα απομακρυσμένα σημεία του ιδίου ασθενή. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι μόνο στο 35% των ασθενών που μελετήθηκαν, το μονοπάτι της καρκινικής μετάστασης ταίριαζε στο παραδοσιακό σχήμα «αρχικός όγκος - λεμφαδένες - απομακρυσμένο σημείο», καθώς τόσο οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες και τα απομακρυσμένα σημεία πήγαζαν από τον ίδιο τύπο κυττάρου στον αρχικό όγκο. Ωστόσο στο 65% των ασθενών παρατήρησαν ότι οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες και τα απομακρυσμένα σημεία ταίριαζαν με διαφορετικούς τύπους κυττάρων του αρχικού όγκου, δηλαδή πήγαζαν από ανεξάρτητα σημεία αυτού του είδους οι μεταστάσεις.

«Οι μεταστάσεις τους λεμφαδένες θεωρούνται συνήθως πρόδρομοι απομακρυσμένων μεταστάσεις. Όμως, η ολική αφαίρεση των λεμφαδένων δεν αυξάνει πάντα την επιβίωση του ασθενή. Η μελέτη μας τώρα παρέχει τα πρώτα γενετικά στοιχεία για την επίλυση αυτού του αινίγματος», σχολιάζουν οι ερευνητές.

πηγή: health.in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.