Σάμος: Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δρομολογήσει λύση στο πρόβλημα

Δημοσίευση: 19.05.2017, 17:20
Τελευταία Ενημέρωση: 19.05.2017, 20:09

Το γεγονός ότι υπήρχαν αναφορές γυναικών το τελευταίο διάστημα που διαμαρτύρονταν για την άρνηση μελών του επιστημονικού προσωπικού του Νοσοκομείου Σάμου να χορηγούν για λόγους ηθικής συνείδησης αναισθησία σε εθελούσια διακοπή κύησης, επισήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Λάζαρος Θεόφιλος, μιλώντας για το θέμα στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή "Εκατέρωθεν" με τη Δανάη Μαύρου και στο Cyclades Voice. Και οι τρεις γυναίκες αναισθησιολόγοι, όπως και ο ένας εκ των τριών μαιευτήρων του νοσοκομείου, διατύπωσαν εγγράφως την άρνησή τους να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη επικαλούμενοι λόγους συνείδησης ...
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, Λάζαρος Θεόφιλος (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Χαρακτηριστικό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της κατάστασης, όπως αναφέρει ο διοικητής, όταν στις 3 Μαΐου μια γυναίκα, που είναι και μητέρα δυο εφήβων, ενώ έκανε εισαγωγή και προετοιμάστηκε από το νοσοκομείο για να προχωρήσει σε διακοπή κύησης, μόλις μεταφέρθηκε στο χειρουργείο οι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν, σύμφωνα και με τη σχετική γραπτή αναφορά τους, να της παρέχουν αναισθησία, με αποτέλεσμα η γυναίκα να διαμαρτυρηθεί έντονα και να κάνει λόγο για προσφυγή της στην Εισαγγελία, ενώ μετά από λίγες ημέρες το όλο θέμα διέρρευσε στον τοπικό Τύπο και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε ευρέως.

Με δεδομένη την υποχρέωση του κάθε Νοσοκομείου να παρέχει τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη σε όσες γυναίκες το επιθυμούν, ο κ. Λάζαρος Θεόφιλος, διαβεβαιώνει πως ήδη έχει προβεί στα δέοντα και με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου σύντομα να επιλυθεί το πρόβλημα με πρωτοβουλία του νοσοκομείου και σε συνεργασία με τις προϊστάμενες αρχές και τα κοντινά νοσοκομεία και να παρέχει το Νοσοκομείο Σάμου σύντομα τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Για αυτό το θέμα, έχει ενδιαφερθεί από την πρώτη μέρα και έχει ασχοληθεί προσωπικά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, προσθέτει ο κ. Θεόφιλος, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των δυο Φύλων.

Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, επισήμαινε παράλληλα, το δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τις αρχές του, αφού και ο νόμος (άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 -Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) τον καλύπτει, οπότε η διοίκηση δεν μπορεί να το επιβάλλει σε όποιον αρνείται για λόγους συνείδησης να παρέχει τις υπηρεσίες του, όμως παράλληλα η μονάδα υγείας οφείλει να παρέχει κάθε νόμιμη ιατρική πράξη στους πολίτες, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε παραμεθόριο και η πρόσβαση σε άλλες μονάδες υγείας επιφέρουν εκτός από ταλαιπωρία και κόστος.

Ο κ. Θεόφιλος, επιβεβαίωσε, ότι μέχρι πρόσφατα η διευθύντρια Αναισθησιολογικού δεν είχε προβάλει αντίρρηση να χορηγεί αναισθησία για διακοπή κύησης, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου, από το 2004 μέχρι 30 Απριλίου 2017 οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ανέρχονται στις 555, με τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται μειούμενος ο αριθμός σε σχέση με παλαιότερα που ανέρχονταν στις 55 με 60 το χρόνο, αφού το 2016 έγιναν 24, ενώ φέτος μέχρι στιγμής ανέρχονται στις 10 οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου συνεδρίασε γι αυτό το θέμα την Πέμπτη και στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για για «προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν, τόσο η διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου».

Ερωτηθείς από το Cyclades Voice, μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης από το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, δήλωσε, ότι δεν έχει σχέση η αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δυο πλευρών, δηλαδή μεταξύ επιστημόνων του Αναισθησιολογικού και Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Σάμου, με το γεγονός της αντίρρησης να συμμετέχουν σε εθελούσια διακοπή κύησης.

Τέλος, ο κ. Λ. Θεόφιλος, απαντώντας στο ερώτημα αν αυτές οι αντιρρήσεις έχουν παρουσιαστεί και σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας, είπε, ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα, είχε πληροφορίες ότι υπάρχουν ανάλογα περιστατικά και σε κάποιες μονάδες υγείας στη Στερεά Ελλάδα, που όμως δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως έγινε με το Νοσοκομείο Σάμου, που όπως σημειώνει, δεν γνωρίζει ποιος έδωσε την πληροφορία.

Άμεσα, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου στο Cyclades Voice, θα δοθεί η απάντηση της διοίκησης στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση των τριών αναισθησιολόγων και ενός μαιευτήρα του Νοσοκομείου Σάμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.