Σάμος: Έλλειψη συνεργασίας η αιτία της άρνησης αναισθησίας για διακοπή κύησης

Δημοσίευση: 19.05.2017, 14:37
Τελευταία Ενημέρωση: 19.05.2017, 14:39

Σε προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του Αναισθησιολογικού και Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Σάμου, αποδίδει με ανακοίνωση...
Bookmark and Share

... ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απόφαση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου να μη χορηγούν για λόγους ηθικής συνείδησης αναισθησία σε  εθελούσια διακοπή κύησης.

Πρόκειται για «προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν, τόσο η διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου διερωτάται «για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ σ’ αυτή τη χρονική στιγμή», ενώ σημειώνει ότι «οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου απαντά σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρη Βαρνάβα, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «ανάρμοστη, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική, διότι επικαλείται την ιδιότητα του και χωρίς να έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου ως όφειλε, αναπαράγει ειδήσεις των ΜΜΕ εξυπηρετώντας εξωθεσμικές σκοπιμότητες».

Υπενθυμίζεται ότι οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου  αρνούνται την χορήγηση αναισθησία σε περιπτώσεις εθελούσιας διακοπής κύησης, επικαλούμενοι το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα.

πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.