Νάξος: Πλήθος κόσμου στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα

Δημοσίευση: 21.04.2017, 11:43
Τελευταία Ενημέρωση: 22.04.2017, 22:54

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ο Τομεάρχης πολιτικής νησιωτικών χώρων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Βλασερός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετείχαν την Παρασκευή στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο Νάξου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλίνικου. Από το απόγευμα της Πέμπτης, πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι και παιδιά ξεκίνησαν με τα πόδια από διάφορα σημεία του νησιού για να φτάσουν μετά από ώρες και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας...
Παρά το ψιλόβροχο ο κόσμος ήταν πάρα πολύς
Bookmark and Share

Η Συναξία και ο Ποδηλατικός Όμιλος Νάξου, διοργάνωσαν πεζοπορία και ποδηλατάδα μέχρι το Αργοκοίλι για το Πανναξιακό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας.
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

(Φωτογραφίες: Γιάννης Κοντόπουλος)

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και ακολούθησε αγρυπνία στον παλαιό ναό.Το πρωί της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής, έγινε λιτανευτική μεταφορά της εικόνας από τον παλαιό ναό στον ιερό προσκυνηματικό ναό και στη συνέχεια τελέσθηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία.


(Φωτογραφία: Γιάννης Κοντόπουλος)

Στην Παναγία Αργοκοιλιώτισσα συρρέουν πιστοί από όλη τη Νάξο, ακόμη και από γειτονικά νησιά, ενώ οι εργαζόμενοι που κατάγονται από την Κόρωνο και τα γειτονικά χωριά στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εργάζονται την ημέρα της εορτής της, "Νιά Παρασκευή", όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν την ημέρα της εορτής,  ακόμη κι αν βρίσκονται στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις. 

Το ιστορικό εύρεσης της εικόναςΤο 1835 κατόπιν "καθ΄ ύπνου υπόδειξης", κατοίκου του χωριού Κόρωνος Νάξου και μετά από επανάληψη δεύτερης έρευνας επίσης ομοίας υπόδειξης στη θέση Αργοκοίλι βρέθηκαν τελικά δύο παλαιές βυζαντινές εικόνες της Παναγίας εκ των οποίων η μία παρουσίαζε την Παναγία επί της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο αυτές εικόνες μεταφέρθηκαν αρχικά στο χωριό Κόρωνος και από εκεί στη Μητρόπολη Παροναξίας. Τον επόμενο χρόνο, και ανήμερα της εύρεσης, εμφανίσθηκε αγίασμα σε επιφάνειο φρεάτιο μπροστά σε αντικρινό βράχο, από το σημείο εκείνο της εύρεσης.Σκάβοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό αποκαλύφθηκε είσοδος μικρού σπηλαίου εντός του οποίου μέσα από μια μικρή κρύπτη, αριστερά, υπήρχαν λαξευμένες βαθμίδες σχεδόν σε κάθετη διάταξη που οδηγούν στην από οροφής έξοδο. Ολόκληρο αυτό το σπήλαιο αποδίδεται σήμερα ως βυζαντινό παρατηρητήριο φυλάκιο παρά τη βάση του οποίου είχαν αποκρύψει τις εικόνες πιθανώς στη περίοδο της εικονομαχίας. Το σημείο αυτό του βράχου του αγιάσματος είναι ορατό από τη θάλασσα όχι όμως από την ακτή. Βρίσκεται δε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με δύο κατ΄ έναντι κορυφές λόφων με κατεύθυνση Α - Δ.

Σήμερα όλος ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται "παναξιακό προσκύνημα", ενώ οι ιστορίες της θαυματουργού εικόνας αναφέρονται πέρα από τοπικά γεγονότα, σχεδόν σ΄ όλες τις Κυκλάδες. (el.wikipedia.org)


(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων 

Την ίδια ημέρα εορτάζει και ο Μητροπολιτικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα Νάξου, όπου επίσης γίνεται λιτανεία της εικόνας στα παραδοσιακά στενά της Παλιάς Χώρας, καθώς και η εκκλησία στο Δανακό.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.