Η Νάξος "ανοχύρωτη" στην ανακύκλωση!

Δημοσίευση: 13.12.2016, 18:30
Τελευταία Ενημέρωση: 13.12.2016, 19:25

Το μέγα κενό στις δράσεις που θα έπρεπε προ ετών να είχε προχωρήσει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον τομέα της ανακύκλωσης, διαπιστώνεται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ο δήμος καλεί για δεύτερη φορά τους δημότες να μην εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε κοινόχρηστους χώρους ή κάδους απορριμμάτων προκειμένου ν’ αποφευχθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση ή ρύπανση του περιβάλλοντος με ενδεχόμενο πρόβλημα και στη δημόσια υγεία! Παράλληλα, κάνει λόγο για επιβολή προστίμων στους παραβάτες, τους ζητεί να τα διατηρούν σε χώρους...
Η κορφή Ξύδη όπου ξεκίνησε η λειτουργία του ΧΥΤΑ Νάξου
Bookmark and Share

... ιδιοκτησίας τους και παραπέμπει αόριστα στο μέλλον (για μικρό χρονικό διάστημα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, όμως το ίδιο αναφερόταν και σε προηγούμενη ανακοίνωση) για τη διευθέτηση του προβλήματος!

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, παραπέμποντας στο μέλλον για τη διευθέτηση του προβλήματος, επί της ουσίας αναφέρεται σε μια μελέτη εκτιμώμενης αξίας 12.094,86 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%) , την εκπόνηση της οποίας διακήρυξε με συνοπτικό διαγωνισμό μόλις πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μελετηθεί η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Νάξου με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ) εντός του γηπέδου του ΧΥΤΑ Νάξου στην Κορφή Ξύδη έκτασης 170.081,75τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 για όσους δήμους δεν έχουν φροντίσει για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων, θα επιβάλλεται το ειδικό τέλος ταφής του Ν. 4042/2012, το οποίο ορίζεται σε 35 ευρώ/τόνο και αυξάνεται ετησίως κατά 5€/τόνο έως του ποσού των 60€/τόνο για απόβλητα που οδηγούνται ανεπεξέργαστα σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Το ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε αφήσει στην τύχη του το θέμα της ανακύκλωσης, αφού θα μπορούσε να είχε προβλέψει νωρίτερα και δράσεις ανακύκλωσης, αλλά και για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, έρχεται λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2016 να διακηρύξει συνοπτικό διαγωνισμό για τη μελέτη τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Νάξου, ενώ παράλληλα απαιτεί από τους πολίτες να έχουν οπωσδήποτε ιδιωτικούς χώρους ώστε να εναποθέτουν τα διάφορα αντικείμενα, ενώ είναι υποχρεωμένος ο δήμος για τη διαχείρισή τους και οι δημότες επιβαρύνονται με τσουχτερά τέλη για αυτήν την υπηρεσία παρ’  όλο που ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεν είναι σε θέση να παρέχει.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν για τη μεγάλη καθυστέρηση διευθέτησης του προβλήματος αν όχι ο δήμος;

Ποιοι πληρώνουν κάθε φορά που επιβάλλονται πρόστιμα σε δήμους γιατί δεν φρόντισαν να είναι συνεπείς;

Οι δημότες!

Ενώ λοιπόν ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ευθύνεται για τη μεγάλη καθυστέρηση για την οποία αν επιβληθούν πρόστιμα θα πληρώσουν οι δημότες, έρχεται σήμερα και όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και "εφιστά την προσοχή όλων και ενημερώνει ότι στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου (ΑΔΣ 227/2012)"!

 • Η ανακοίνωση του δήμου στο Συνημμένο Αρχείο
Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

 


ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.