Τα αιολικά πάρκα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και απώλεια ύπνου;

Δημοσίευση: 05.11.2016, 19:54
Τελευταία Ενημέρωση: 05.11.2016, 19:54

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα μπορούν να υποφέρουν από στρες και κακή ποιότητα ύπνου, ως αποτέλεσμα του θορύβου που παράγεται, ισχυρίζεται νέα έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης.
Ανεμογεννήτριες στην Πάρο (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακάλυψε μία «σαφή σύνδεση» μεταξύ του θορύβου που εκπέμπεται από μία ενεργειακή εγκατάσταση και την ενόχληση που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν στη γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα, υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να υποφέρουν από στέρηση ύπνου όταν οι ανεμογεννήτριες παράγουν θόρυβο που υπερβαίνει τα 40 ντεσιμπέλ.

Ωστόσο η αϋπνία αποτελεί γενικά μία «έμμεση» αντίδραση που προκαλείται από την ενόχληση που προκαλείται μόνο από την ύπαρξη ενός ισχυρού αιολικού πάρκου στην κοινότητα, προσθέτει η έρευνα, που προτείνει πιθανά μέτρα περιορισμού του θορύβου, όπως την τροποποίηση των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας.

Τα παράπονα σχετικά με τον θόρυβο που προκαλούν τα αιολικά πάρκα κυμαίνονται από τον σταθερό θόρυβο που παράγει η περιστροφή της ανεμογεννήτριας έως τους δυνατότερους ήχους και κρότους που μπορούν μερικές φορές να παραχθούν, αναφέρουν τα σχόλια που συνέλεξε έρευνα. Η ενόχληση δεν περιορίζεται μόνο στον εκκωφαντικό ήχο που μπορεί να δημιουργήσει ένα αιολικό πάρκο, αλλά κάποιοι κάτοικοι παραπονιούνται για τις σκιές που δημιουργούνται και «αλλοιώνουν την εμφάνιση του τοπίου».

Τα ευρήματα της αμφιλεγόμενης έκθεσης υποστηρίζονται από αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές που καλούν το κλείσιμο των θορυβωδών αιολικών πάρκων, αν και παρέχουν σοβαρά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη.

Η διευθύντρια πολιτικής της βρετανικής ΜΚΟ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας RenewableUK, Τζέμα Γκράιμς, δήλωσε με τη σειρά της: «Είναι καλό ότι αυτή η επίσημη έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν ερευνητές σε όλο τον κόσμο - ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη της άμεσης σύνδεσης των αιολικών πάρκων με προβλημάτα υγείας, ύπνου ή στρες, παρά μόνο εικασίες».

«Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν θέματα ακουστικής, η βιομηχανία μας δουλεύει πάντα σκληρά για να τα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε καλοί γείτονες με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε.

πηγή: naftemporiki.gr

 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.