Με επιτυχία η ημερίδα για την ψυχική υγεία στην Κέα

Δημοσίευση: 18.09.2016, 16:31
Τελευταία Ενημέρωση: 18.09.2016, 16:39

Με επιτυχία διοργώθηκε το Σάββατο στην Κέα, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», συνάντηση φορέων για την ψυχική υγεία και επιστημονική ημερίδα για την οικογένεια και την εφηβεία...
Bookmark and Share

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κέας π. Ελευθέριος Δεμέναγας, ο Λιμενάρχης Στέφανος Φωτιάδης, η Μαρία Ξυδοπούλου, δημοτική σύμβουλος και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Μέριμνας και η Άννα Ποδογύρου, Κοινωνιολόγος στο Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Κέας.

Εκ μέρους της ΕΠΑΨΥ συμμετείχαν ο Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος και Συντονιστής της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων, η Ελίνα Καρδαρά, Κλινική Ψυχολόγος του Κλιμακίου Κέας, η κα. Κατερίνα Θωμαΐδη, Κλινική Ψυχολόγος του Κλιμακίου Κέας, η Γιώτα Πινιώτη, Ψυχίατρος του Κλιμακίου Κέας και η Μοσχούλα Κρητικού, Διοικητικά Υπεύθυνη της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων.Συζητήθηκαν τα θέματα της ψυχικής υγείας για το νησί και τονίστηκε η σημασία να διευρυνθούν οι δράσεις για την καλύτερη φροντίδα της ψυχικής υγείας στην τρίτη ηλικία αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους με πυρήνα την οικογένεια. Επίσης, αναφέρθηκε το ζήτημα της κατάθλιψης σε γυναίκες 55-70 ετών και η κατάλληλη πρόληψη και αντιμετώπιση του ζητήματος. Η συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα επίσης τονίστηκε κατά τη συνάντηση των φορέων.

Ακολούθησε η εκδήλωση για την εφηβεία και την ψυχική υγεία με ειδικό θέμα την ανυπακοή και την παραβατικότητα.

Αφού πραγματοποίησε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κέας και η κα. Μορφωνιού ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου τάξεων Λυκείου, ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες με σχετική θεματολογία. Συγκεκριμένα, ο π. Ελευθέριος Δεμέναγας μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. κ. Δωροθέου Β΄, αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την οικογένεια και για τους νέους και την πίεση που δέχονται υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Εν συνεχεία, η κα. Αργυρίου Βάλια αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές και συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η κα. Θωμαΐδη Κατερίνα, μίλησε για την εφηβεία, τη διαφορά της ανυπακοής από την παραβατικότητα και έδωσε κατευθύνσεις για την καλύτερη διαχείριση της επιθετικής συμπεριφοράς του εφήβου από τους γονείς. Η κα. Καρδαρά Ελίνα τόνισε βασικούς κανόνες που μπορούν να εφαρμόζουν οι γονείς για την καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά τους και την αποφυγή των συγκρούσεων. Τέλος, η κα. Πινιώτη Γιώτα αναφέρθηκε στην ψυχική νόσο και πώς μπορεί να επηρεάζει τους γονείς όσο κι ευρύτερα την οικογένεια.

Ο κ. Λάβδας, συντόνισε τέλος τη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους γονείς και ενδιαφερομένους όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η έντονη ανησυχία για την αντίδραση και την οριοθέτηση των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ειδικοί απάντησαν για τους καλύτερους τρόπους οριοθέτησης και για το τι μπορεί να σημαίνει για το κάθε παιδί η «κατάχρηση» του υπολογιστή, του κινητού κ.λπ. Ανέδειξαν ακόμα, την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση της κάθε περίπτωσης, προτείνοντας ατομικά ραντεβού αλλά και δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων παιδιών με θέματα συμπεριφοράς που θα συντονίσει η παιδοψυχίατρος του κλιμακίου κα. Θάλεια Τζίλα. Η ΕΠΑΨΥ μέσω της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων δεσμεύτηκε για νέες δράσεις συνεργασίας σε όλο το ηλικιακό φάσμα αλλά και συνέχιση όσων μέχρι τώρα γίνονται με τη χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση έκαναν χορηγίες η ΚΑΡΥΣΤΙΑ Ν.Ε., η GOUTOS Lines και ο Δήμος Κέας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.