Δέκα μέλη του 15μελούς του Λυκείου Νάξου υπογράφουν το κείμενο της καταγγελίας, απαντά ο πρόεδρος

Δημοσίευση: 10.07.2012, 21:32
Τελευταία Ενημέρωση: 10.07.2012, 22:02

Απάντηση στο ερώτημα του Naxos News σχετικά με τον αριθμό των μαθητών που υπέγραψαν την καταγγελτική επιστολή που φέρεται να έχει αποστείλει από τις 5 Ιουνίου 2012 το 15μελές συμβούλιο μαθητών του Γενικού Λυκείου Νάξου προς τον υπεύθυνο να διεξάγει ΕΔΕ για τα θέματα που από τον περασμένο Μάρτιο είχαν καταγγείλει σχετικά με τη λειτουργία και διοίκηση του σχολείου και αποτέλεσαν την αιτία να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου, καθώς και άλλων, επιπλέον των πρώτων, έδωσε ο πρόεδρος του 15μελούς, Γιώργος Μανταδάκης.
Bookmark and Share

Ο πρόεδρος του 15μελούς, κατ΄αρχάς, διευκρινίζει στο Naxos News, ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων το εκλεγμένο 15μελές λογοδοτεί στη γενική συνέλευση των μαθητών η οποία το εξέλεξε και η οποία είναι η μόνη αρμόδια να το καθαιρέσει.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση της καταγγελτικής επιστολής, διευκρινίζει, ότι επειδή είχαν τελειώσει τα μαθήματα στο σχολείο συγκεντρώθηκαν 10 μαθητές μέλη του 15μελους και συνέταξαν το συγκεκριμένο κείμενο, αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση προφορική για τη θεματολογία του κειμένου  σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του 15μελούς και όπως χαρακτηριστικά λέει, σε όσα κατέστη δυνατόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του 15μελούς, το κείμενο, υπέγραψαν, οι μαθητές-μέλη του 15μελούς:
Μανδηλαρά Βερενίκη, Μανταδάκης Γεώργιος, Κανάτ Εύα, Γκούνελα Μαριέττα, Σέργης Αντώνης, Πολυκρέτη Μαρία, Κοντοπούλου Μαργαρίτα, Ψαρρός Σταμάτης, Κονδύλη Μαρίνα, Κουφοπαντελής Νικηφόρος.
.
Όσον αφορά την ουσία της καταγγελίας (σχετικά με την υπογραφή του συγκεκριμένου κειμένου), επισημαίνουν ακόμη, τα εξής:
1.    Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι  γίνεται προσπάθεια επέμβασης στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων από καθηγητές, κάτι που απαγορεύει ρητά ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει, όπως ορίζει ο νόμος, εκλογή νέου 15μελούς και εκεί θα αποδειχθεί εάν οι ενεργειές μας έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας των συμμαθητών μας ή όχι. Απλώς να υπενθυμίσουμε σε όσους αγωνιούν το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το προεδρείο του 15μελούς και ας σκεφτούν γιατί τόσοι πολλοί συμμαθητές μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
2.    Το 6σέλιδό μας εξάλλου, περιείχε στην πλειοψηφία του γεγονότα τα οποία τα είχαμε καταγγείλει κατά την διάρκεια της χρονιάς, ακόμη και μέσα στο σύλλογο των καθηγητών. Επομένως το έγγραφό μας ήταν περισσότερο υπενθύμιση και ανακεφαλαίωση όλων όσων είχαν γίνει. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική στο τέλος της χρονιάς. Γιατί εξανίστανται κάποιοι ; Δεν είχαν ακούσει ποτέ για αυτά τα πράγματα στο σχολείο μας ή ήταν αδικαιολογήτως απόντες από τους συλλόγους διδασκόντων, όταν καταθέταμε τις απόψεις μας για τα συγκεκριμένα ζητήματα;
3.    Πέρα από νομικίστικα τεχνάσματα εμάς αλλά και την κοινωνία της Νάξου μας  ενδιαφέρουν   η ουσία των καταγγελιών που αναφέρονται στο 6σέλιδο. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας. Ας πάψουν κάποιοι να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο.

Το κείμενο, όπως εστάλη εκ νέου στο Naxos News:

Προς τον κ. Ηρακλή Χατζόπουλο, υπεύθυνο για την διενέργεια ΕΔΕ σχετικά με την κατάληψη του Γ.Ε.Λ Νάξου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                             2) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                            3) ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ     
                              ΑΙΓΑΙΟΥ
                           4) ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ενημερωτική Επιστολή του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του Γ.Ε.Λ Νάξου
Κύριε Διευθυντά,
Επειδή:
1. Πληροφορηθήκαμε ότι αναλάβετε την ΕΔΕ για όσα συνέβησαν στο Λύκειο Νάξου, πριν, κατά και μετά την κατάληψη του σχολείου που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου και 
 
2. Επειδή στην προκαταρκτική έρευνα που διέταξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν.  Αιγαίου εξετάστηκαν μόνον τρεις μαθητές, των οποίων η επιλογή έγινε με κριτήρια ανεξήγητα και ακατανόητα για μας, οι δε ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με τα θέματα της κατάληψης αλλά ήταν του τύπου : «πώς σου φαίνεται το σχολείο μετά την κατάληψη;» ή «είναι καθαρό το σχολείο;»
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και εγγράφως, μιας και τα γραπτά μένουν,  για τις καταγγελίες μας, που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο και στον τοπικό τύπο και έχουν αποσταλεί και στην Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης και στην Περιφερειακή  Διεύθυνση Εκπ/σης Ν. Αιγαίου και στο Υπουργείο Παιδείας. 
 
Α. Οι καταγγελίες για φροντιστήρια:
1. Συγκεκριμένη μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, από την αρχή της σχολικής χρονιάς  είχε ισχυριστεί πως ο νέος Δ/ντης του Λυκείου κ. Γατσωτής  της παραδίδει  ιδιαίτερα μαθήματα  στο μάθημα της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Το παραπάνω μπορούν να σας το καταθέσουν οι συμμαθήτριες της, Μαριέττα Γκουνέλα, Εύα Κανάτ και άλλες εφόσον χρειασθεί.
2. Για την ίδια μαθήτρια υπήρχε φημολογία ότι η ίδια ισχυριζόταν ότι ο Διευθυντής της έσβηνε απουσίες. Σχετική καταγγελία κάναμε και στο σύλλογο των καθηγητών σε συνεδρίασή του στις 6/4/2012. Την καταγγελία μπορείτε να τη βρείτε στο πρακτικό του συλλόγου των καθηγητών. Αν ο κ. Γατσωτής «φρόντισε» να μην υπάρχει στο πρακτικό μπορούμε να σας προτείνουμε ονόματα μαθητών που θα πιστοποιήσουν την παραπάνω καταγγελία.
Εμείς, ως 15μελες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι ισχυρισμοί της εν λόγω μαθήτριας είναι αληθείς ή ψευδείς, ούτε είμαστε υπεύθυνοι να το ελέγξουμε. Για αυτό ας τον ελέγξουν οι ανώτεροι του. Εμείς κάναμε την ίδια καταγγελία  και στον κ. Μιχαλόπουλο κατά τη διάρκεια της κατάληψης γιατί είχαμε αγανακτήσει για την αδικία που αισθανόμαστε. (την καταγγελία έκαναν οι μαθήτριες Καραβία Ελένη, Κονδύλη Μαρίνα και Μανδηλαρά Βερενίκη ενώπιον των δυο υποδιευθυντών του  Λυκείου  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον κ. Μιχαλόπουλο και σε συνάντηση που είχε το 15μελές με τον κ. Μιχαλόπουλο και το σύλλογο γονέων). Κάποιοι συμμαθητές μας, για παράδειγμα της Γ΄ Λυκείου,  παρακολουθούσαν ανελλιπώς τα μαθήματα για να μην φορτωθούν απουσίες  και για να μπορούν να απουσιάζουν στο τέλος της χρονιάς ώστε να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες, ενώ την ίδια στιγμή εξοργισμένοι έβλεπαν την συγκεκριμένη μαθήτρια να απουσιάζει συχνότατα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.  Ακούγοντας τις φήμες για την σχέση της με το Δ/ντή και τους ισχυρισμούς της, δεν ήταν παράλογο που οι συμμαθητές μας τελικά  πίστεψαν αυτό που η συγκεκριμένη μαθήτρια πολλές φορές είχε ισχυριστεί,  ότι δηλαδή «σβήνονται οι απουσίες της». 
Εκ των υστέρων, όμως, απορούμε:
1. Ποιός έντιμος καθηγητής και μάλιστα Διευθυντής δεν θα αγανακτούσε αν στο σύλλογο των καθηγητών γινόταν μια τέτοια καταγγελία; Λογικό δεν ήταν να περιμένουμε τον κ. Γατσωτή να διενεργήσει ο ίδιος μια έρευνα  και να τιμωρήσει τους συκοφάντες μαθητές αν διαπίστωνε ότι η καταγγελία ήταν ψεύτικη ή να τιμωρήσει την συγκεκριμένη μαθήτρια που ψεύτικα χρησιμοποίησε το όνομά του; Ο κ. Γατσωτής όμως δεν έκανε τίποτα απ όλα αυτά.  Δεν ισχύει στην περίπτωσή του το «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» ή μήπως η σιωπή του αποτελεί ομολογία;
 
2. Η αδράνεια του κ. Γατσωτή οφείλεται στην αλαζονεία της εξουσίας και στην αίσθηση ασυδοσίας εξαιτίας της  απουσίας έλεγχου από τους ανωτέρους του; Δείχνει φόβο; Ενοχή; Αδιαφορία λόγω «ανωτερότητας και αθωότητας του»; ή τι άλλο;
 
Β. Σχετικά με το απουσιολόγιο του Γ2
Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει προς το τέλος του Α΄ τετραμήνου χάθηκε και το απουσιολόγιο του Γ2  αλλά και τα άσπρα φύλλα με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο τμήμα να μην προσμετρηθούν οι απουσίες μιας ολόκληρης βδομάδας. Όλως τυχαίως την συγκεκριμένη βδομάδα, όπως θα σας καταθέσουν οι απουσιολόγοι του τμήματος Κονδύλη Μαρίνα και Κανάτ Εύα απουσίαζε συγκεκριμένη μαθήτρια για την οποία κυκλοφορούσαν φήμες ανάλογες με αυτές που αφορούσαν την προαναφερθείσα μαθήτρια. Έγινε από τότε γνωστό πως ο υποδιευθυντής κ. Σκουλάτος πρότεινε να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν τόσο οι απουσιολόγοι του τμήματος όσο και καθηγητής που είχε οριστεί να κόβει τα άσπρα φύλλα. Οι απουσιολόγοι του τμήματος μπορούν να αποδείξουν ότι στο τέλος της μέρας κατέβασαν το απουσιολόγιο στο Γραφείο της Γραμματείας του σχολείου, ο κ. Γατσωτής όμως:
1. Μπορεί να μας αποδείξει ότι είχαν κοπεί τα άσπρα φύλλα και να μας εξηγήσει το πώς χάθηκαν;
 
2. Μπορεί να δικαιολογήσει γιατί δεν έκανε έστω μια τυπική έρευνα; Θεώρησε την απώλεια ενός δημόσιου εγγράφου ασήμαντο θέμα για ασχοληθεί ο Δ/ντης του σχολείου;  Μπορεί να πείσει έστω και έναν μαθητή ότι χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών του τμήματος Γ2 είναι δίκαιος και κυρίως ότι στηρίχθηκε σε πραγματικά δεδομένα; 
 
Ως 15μελες δεν μας ενδιέφερε να μείνουν οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές μας από απουσίες. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η άποψη τόσο του κ. Γατσωτή όσο και των προϊσταμένων του αν μπορεί να εξαφανίζονται οι απουσίες μιας ολόκληρης βδομάδας χωρίς να γίνεται έλεγχος, χωρίς να τιμωρείται κανείς. Αν αυτό μπορούσε να γίνει, τι θα απαντούσε κανείς στους συμμαθητές μας, που λογικά θα είναι πολλοί σε όλη την Ελλάδα, που έμειναν από απουσίες; Μήπως του χρόνου πρέπει να επιλεγούν απουσιολόγοι ή υπεύθυνοι καθηγητές για τις απουσίες που θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζουν ότι κανένας μαθητής δεν θα μένει από απουσίες; Μήπως θα έπρεπε, και εμείς μπορούμε μέσω του διαδικτύου, να το κάνουμε γνωστό στο πανελλήνιο ώστε να σταματήσει το φαινόμενο μαθητές να επαναλαμβάνουν την τάξη λόγω απουσιών; 
 
Γ΄ Επιβολή Ποινών:
Στο θέμα αυτό έγινε μια σκόπιμη παρανόηση. Εμείς δεν διαμαρτυρηθήκαμε γιατί ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Μανταδάκης Γεώργιος τιμωρήθηκε με διήμερη αποβολή χωρίς να καταχωρίζονται οι απουσίες αφού τον απασχολούσε ο Δ/ντης αλλά γιατί αυτή η ποινή δεν επιβλήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις. Εμείς γνωρίζαμε ότι κάθε φορά που διαφωνούσαμε με τον Διευθυντή μας έλεγε τη φράση «δεν προβλέπεται» και συχνά μας έδινε φωτοτυπία με το απόσπασμα του σχετικού νόμου. Θεωρώντας, λοιπόν πρωτοποριακό αυτό το μέτρο διεκδικήσαμε την καθολική εφαρμογή του. Αλήθεια:
1. Σε ποιο άλλο σχολείο της Ελλάδας εφαρμόζεται αυτό σύστημα επιβολής ποινών; 
2. Γιατί ο κ. Γατσωτής σταμάτησε την εφαρμογή του;
3. Γιατί το εφάρμοσε μονάχα στην συγκεκριμένη περίπτωση και απόρησε γιατί οι υπόλοιποι μαθητές που είχε τιμωρήσει εξοργίστηκαν και απαίτησαν όχι να προσμετρηθούν οι απουσίες  στην περίπτωση του Μανταδάκη αλλά να εφαρμοστεί το ίδιο και στις άλλες περιπτώσεις τιμωρημένων μαθητών, κυρίως σε αυτούς που κινδύνευαν να μείνουν από απουσίες;
 
Δ΄ Παραβίαση κανονισμού λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων
Όπως κατήγγειλε το προεδρείο του τμήματος Β1 σε συνεδρίαση του συλλόγου των καθηγητών,  ο κ. Γατσωτής ήταν παρών στη συνέλευση του τμήματος Β1 που συζητούσε το παράπτωμα του Ανεβλαβή Ιακώβου και δεν τους άφησε άλλα περιθώρια από το «να προτείνουν την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος». Την καταγγελία θα την βρείτε στο βιβλίο πράξεων του συλλόγου των καθηγητών.  Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ενδεικτική για το πως ο κ. Δ/ντης αντιλαμβάνεται το ρόλο του στο σχολείο. Θα μπορούσαν οι γονείς του μαθητή να σας καταθέσουν πολλά για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Θα μπορούσαν,  για παράδειγμα, να σας πουν για το πώς από την αρχή είχε προεξοφλήσει την απόφαση του συλλόγου. Για το πως χειρίστηκε το ζήτημα της επικοινωνίας των δυο πλευρών και για το εάν προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση ή όχι. Για τον απαράδεκτο τρόπο που ανέφερε το συγκεκριμένο περιστατικό στην συγκέντρωση των γονέων που έγινε κατά την επίδοση της βαθμολογίας του Α΄ τετραμήνου θέλοντας να αποδείξει ότι στο σχολείο μας υπάρχει πρόβλημα σχολικού εκφοβισμού. Και ίσως και άλλα πολλά που κάνει όσους τα γνωρίζουμε να τρέμουμε στην ιδέα πως κάποτε θα έλθει η στιγμή κατά την οποία θα εξαρτάται η τύχη μας από την αδέκαστη κρίση του κ. Δ/ντη μας.
 
Παρακαλούμε τα παραπάνω να μην τα αντιμετωπίσετε ως μεμονωμένα περιστατικά αλλά ως ενδεικτικά παραδείγματα του τρόπου διοίκησης του κ. Γατσωτή. Και επειδή από την αρχή της κατάληψης ακούμε από κάποιους πως αυτά είναι λάθη που οφείλονται στην απειρία του Δ/ντη:
1. Μάθαμε ότι κρίθηκε και αρίστευσε το περασμένο καλοκαίρι και έτσι έγινε Δ/ντης στο Λύκειο μας. Άραγε η εμπειρία δεν ήταν κριτήριο για την επιλογή του;
2. Καλοπροαίρετα ας δεχθούμε το επιχείρημα της απειρίας. Όμως, μήπως ο κ. Γατσωτής, όπως κάνει κάθε άνθρωπος, διδάχθηκε από τα λάθη του; Αντί  απάντησης παραθέτουμε τα παρακάτω περιστατικά, όχι για να κάνουμε νέες καταγγελίες αλλά για να καταλάβετε και τους φόβους και την επιμονή μας στο θέμα:
 
i. Αμέσως μετά την κατάληψη προέκυψε  θέμα σχετικά με ένα έλλειμμα που είχε το ταμείο της περσινής Πρώτης και φετινής Δευτέρας Λυκείου. Μυστηριωδώς χάθηκε ένα ποσό 585 ευρώ. Ο καθηγητής που είχε οριστεί από τον σύλλογο των καθηγητών ως υπεύθυνος για τα οικονομικά της τάξης άφησε υπονοούμενα για τα προεδρεία της τάξης. Οι μαθητές της Β΄ τάξης Μανταδάκης Γεώργιος και Ζάνος Λουκάς μοίρασαν σε όλους τους μαθητές της Β΄ Λυκείου φωτοτυπία  με το ημερολόγιο του καθηγητή και ενυπόγραφο κείμενο που εξηγούσαν το πώς χάθηκε από το ταμείο τους το συγκεκριμένο ποσό. Ο πατέρας του μαθητή Μανταδάκη, κ. Μανταδάκης  Μανόλης, ήρθε στο σχολείο και απαίτησε από τον διευθυντή και το σύλλογο την πλήρη διαλεύκανση της  υπόθεσης ενώπιον των  καθηγητών και των μαθητών. Ο κ. Γατσωτής για μια ακόμα φορά αδράνησε και άφησε το σχολείο εκτεθειμένο σε φήμες. Ούτε και ποτέ ασχολήθηκε με το θέμα παρότι του είχε καταγγελθεί από το Σεπτέμβρη του 2011.  Ούτε και εκ των υστέρων ασχολήθηκε, όμως, όταν ο συγκεκριμένος  καθηγητής σε γενική συνέλευση της τάξης ζήτησε συγγνώμη από του μαθητές που προσέβαλε, όπως είπε άθελα του και υποσχέθηκε να φροντίσει να επιστραφεί στο ταμείο της τάξης το παραπάνω ποσό μέσω «χορηγιών» (να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι και σήμερα τα χρήματα δεν έχουν επιστραφεί). Αλήθεια γιατί ο κ. Γατσωτής και αδιαφόρησε και αδιαφορεί για ένα τέτοιο θέμα; Μήπως κάνουν λάθος τα δικαστήρια που ασχολούνται με τέτοια θέματα; Μήπως θεωρεί ότι τέτοια θέματα δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του σχολείου; Μήπως θεωρεί ότι το σχολείο δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για την ηθική διαπαιδαγώγηση των μαθητών δίνοντας τα κατάλληλα πρότυπα; Μήπως ο καθηγητής που ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά και τελικά όπως φαίνεται έπρεπε να ελεγχθεί και ο ίδιος για την απώλεια των χρημάτων, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον διευθυντή και έπρεπε να μείνει στο απυρόβλητο; 
 
Ο σύλλογος των καθηγητών είχε υποσχεθεί στην περίοδο της κατάληψης ότι θα  συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από έναν από τους δυο υποδιευθυντές του σχολείου, τον υπεύθυνο του τμήματος και τον πρόεδρο του μαθητικού συμβουλίου του τμήματος και θα έκανε επανακαταμέτρηση απουσιών για όσες περιπτώσεις υπήρχαν υποψίες ότι δεν είχε γίνει σωστή καταχώριση απουσιών. Ύστερα από αρκετές αναβολές και αφού χρειάστηκε να επανέλθουμε με νέο έγγραφο αίτημα προς το σύλλογο των καθηγητών αποφασίστηκε να γίνει επανακαταμέτρηση ένα απόγευμα αλλά με την παρουσία του κ. Γατσωτή. Ο κ. Γατσωτής δεν καταλάβαινε ότι οι καταγγελίες μας αφορούσαν τον ίδιο; Πότε άλλοτε έγινε έλεγχος από τον καταγγελλόμενο;  Τι φοβόταν και ήθελε να επιβάλλει την παρουσία του; Δεν είχε εμπιστοσύνη στην συγκεκριμένη επιτροπή και έπρεπε να είναι παρών να την ελέγχει; Δεν εμπιστεύεται τους καθηγητές που διευθύνει; 
Εμείς, ως 15μελες δεν είχαμε στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία για να μείνουν κάποιοι συμμαθητές μας από απουσίες αλλά θέλαμε να ξεκινήσει μια διαδικασία για να αποκατασταθεί το αίσθημα περί δικαίου στο σχολείο μας. Κυρίως θέλαμε να αισθάνονται πως αντιμετωπίζονται ισότιμα οι συμμαθητές μας της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι το ίδιο διάστημα αντί να είναι αφοσιωμένοι στην μελέτη και στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές μετρούσαν μια – μια τις απουσίες τους και αισθάνονταν θύματα μιας άδικης και μεροληπτικής μεταχείρισης. Έτσι αφού ο έλεγχος δεν γινόταν από κάποιο ανώτερο του κ. Γατσωτή ή από μια επιτροπή που κανένας μαθητής δεν θα αμφισβητούσε την αντικειμενικότητά της δεν πήραμε μέρος σε αυτήν την διαδικασία. Και μην βιαστεί κάποιος να μας πει ότι η επανακαταμέτρηση δεν είναι νόμιμη διαδικασία γιατί πρώτα θα πρέπει να μας φέρει τους νόμους που προβλέπουν τις υπόλοιπες ενέργειες του κ. Δ/ντη μας.
 
Κύρια στο Β΄ τετράμηνο,  ο κ. Γατσωτής δεν επέτρεπε να δικαιολογούνται απουσίες  με εκπρόθεσμα δικαιολογητικά με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ήταν παράνομο. Έτσι πολλοί συμμαθητές έζησαν στην κυριολεξία ένα μαρτύριο μέχρι τη συνεδρίαση του συλλόγου των καθηγητών που θα αποφάσιζε για το ποιοι μαθητές θα έμεναν από απουσίες. Και δεν αναφερόμαστε σε μαθητές που είναι αδιάφοροι στα μαθήματα αλλά κυρίως  για μαθητές που προετοιμάζονταν  για τις πανελλαδικές. Και ήρθε ή ώρα για τη συνεδρίαση του συλλόγου. Ήταν  ο κ. Γατσωτής παρών στη συνεδρίαση του συλλόγου και να επιβάλει την «νομιμότητα» που με τόσο πάθος υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα ή διαπιστώνοντας το λάθος του να το παραδεχτεί; Όχι  φυσικά. Έλαμψε με την απουσία του. Και αυτό λέγεται απειρία; Τώρα συμφωνεί με την απόφαση του συλλόγου των καθηγητών;   Έχει το ηθικό δικαίωμα να μην την εφαρμόσει και την επόμενη σχολική χρονιά;
 
Στις 22 Μαΐου 2012, ενώ οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είχαν εξεταστεί στις 21/5/2012 στο μάθημα της Έκθεσης και την στιγμή που οι άλλες τάξεις άρχιζαν τις ενδοσχολικές   εξετάσεις έγινε γνωστό ότι επέτρεψε  (στις 22/5/2012) σε καθηγήτρια του Λυκείου να αλλάξει συνολικά την προφορική βαθμολογία του Β΄ τετραμήνου. Εμείς, αναζητώντας την σχετική νομοθεσία στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε ότι μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της βαθμολογίας μόνον αν διαπιστωθεί λάθος και μόνον με απόφαση του συλλόγου αλλάζει η βαθμολογία. Αυτό ο κ. Γατσωτής δεν το γνώριζε; Γιατί λοιπόν επέτρεψε να γίνει κάτι αντίθετο στο νόμο; Η βαθμολογία ήταν προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Δεν ήξερε αλλά και κανείς δεν του είπε πως κάποιοι συμμαθητές μας πέρασαν γιατί έβγαζαν μέσο όρο στα 2 τετράμηνα 15 και άρα το όριο απουσιών τους αυξήθηκε στα 164; Και η άγνοια νόμου θα χαρακτηριστεί απειρία; Άραγε αν, μετά την αποστολή της βαθμολογίας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, κάποιος καθηγητής διαπιστώσει ότι αδίκησε στα προφορικά έναν μαθητή,  θα του δώσει τη δυνατότητα να αλλάξει τον προφορικό βαθμό ή θα το απορρίψει με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν «προβλέπεται»; Το προηγούμενο από πού προβλεπόταν; Πώς θα δικαιολογηθεί τότε  ο  κ. Γατσωτής σε έναν μαθητή που με αυτή την αλλαγή θα κριθεί τη εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο ή όχι; 
 
Μήπως ο κ. Γατσωτής φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από τους μαθητές που έγιναν η πέτρα του σκανδάλου για το σχολείο μας; Είμαστε κλειστή κοινωνία και ισχύει απόλυτα πως τίποτα δεν μένει κρυφό. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο. Μας ενδιαφέρει μόνον η λειτουργία του σχολείου. Απλώς επισημαίνουμε πως και οι πολιτικοί μας στο παρελθόν έλεγαν πως όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα. Και στην περίπτωσή μας δεν αποκλείεται κάποια στοιχεία να πάνε και στον Εισαγγελέα. Εμείς αλλά και σχεδόν όλη η κοινωνία της Νάξου, έχουμε διαμορφώσει άποψη.   Και όπως έχει δείξει η ζωή,  τα νομικά τεχνάσματα σε δύσκολες στιγμές δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως σανίδα σωτηρίας. Κάποια στιγμή η δικαιοσύνη θα αποδοθεί ακόμα και σ’ αυτή την χώρα. Γιατί θα βρεθούν και άξιοι άνθρωποι  που θα κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες, σε εκβιασμούς ηθικούς και άλλους, σε ταξίματα, σε απειλές, και θα ασκήσουν το καθήκον τους έντιμα και γενναία, τιμώντας τον Θεό, τον εαυτό τους και το επάγγελμά τους.
 
Το καλοκαίρι είναι πιο σύντομο από όσο κάποιοι εύχονται και θέλουν . Ο Σεπτέμβρης δεν αργεί και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, αν δεν μας δοθούν πειστικές απαντήσεις σε όσα αναφέρουμε. Ο χρόνος δεν είναι εις βάρος μας και το καλοκαίρι και οι παραλίες δεν θα ναι πλυντήριο ξεπλύματος της υπόθεσης και λησμονιάς των όλων όσων συνέβησαν . Επειδή, όπως λέει και η παροιμία : πληγή που δεν θεραπεύεται κακοφορμίζει.
                 
 ΝΑΞΟΣ 5/6/2012

ΤΟ 15/ΜΕΛΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΛ ΝΑΞΟΥ
Μανδηλαρά Βερενίκη
Μανταδάκης Γεώργιος
Κανάτ Εύα
Γκούνελα Μαριέττα
Σέργης Αντώνης
Πολυκρέτη Μαρία
Κοντοπούλου Μαργαρίτα
Ψαρρός Σταμάτης
Κονδύλη Μαρίνα
Κουφοπαντελής Νικηφόρος
 
 
 
 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: travaotamlaiamou έγραψε: 11/07/2012
Ναι χαιρόμαστε που έχουμε αγωνιστές παιδιά που καταλαμβάνουν το σχολείο κάθε λίγο και λιγάκι διακόπτοντας την έστω και κακή διδακτική του διαδικασία, στο κάτω κάτω ότι έχουν να μάθουν τους το έχουμε εξασφαλίσει μέσα από τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα. Δεν προβληματιζόμαστε που μαθαίνουν να κατευθύνονται από εξωμαθητικούς κύκλους αφού αυτοί οι κύκλοι είμαστε εμείς, που τόσο καλά τα έχουμε καταφέρει στη ζωή, όσο για τους λόγους που η χώρα έφτασε εδώ, σίγουρα δεν φταίμε εμείς αλλά οι άλλοι. Όχι δεν απογοητευόμαστε και ούτε πρέπει να απογοητευόμαστε. Πρέπει να ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ.

Ο αναγνώστης: travao ta malia mou έγραψε: 11/07/2012
Διαβάζοντας το προηγούμενο κείμενο πέρα από αυτά που λέει θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους φιλολόγους του ΓΕΛ για το επίπεδο των μαθητών τους. Τέτοιο κείμενο θα το ζήλευε και δικηγόρος. Επίσης είμαι σίγουρος ότι οι υπογράφοντες θα είναι αριστούχοι στα τμήματά τους και στις πανελλαδικές. Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω την αντίφαση, πως μπορεί ένας Λυκειάρχης να κρατάει σε αυτό το υψηλό επίπεδο τους μαθητές και τους καθηγητές και να είναι τόσο φαύλος όπως τον περιγράφουν τα παιδιά στο κείμενο. Επίσης θα συμφωνήσω με τα παιδιά στο γεγονός ότι για την διοίκηση τέτοιου Λυκείου οι περγαμηνές και οι αριστείες ΔΕΝ είναι αρκετές ! Χάθηκε ο λυκειάρχης να είναι μέλος κανενός κυνηγετικού, ψαρευτικού, χορευτικού, λαογραφικού και δεν ξέρω τι άλλο συλλόγου, ώστε να έχει αρκετή εμπειρία για να διαχειριστεί το ανθρώπινο υλικό του λυκείου της Νάξου? Δεν πιστεύω να απογοητεύτηκε κανείς από το κείμενο που υπογράφουν τα παιδιά. Γιατί απογοήτευση σημαίνει ότι έχουμε προσπαθήσει με κάθε μέσο αλλά τελικά δεν έχουμε πετύχει να μάθουμε τα παιδιά κάποια βασικά πράγματα περί σεβασμού προς το σχολείο, τους καθηγητές, τον λυκειάρχη κλπ. Ίσα ίσα καμαρώνουμε πως έχουμε τόσο μαχητικά παιδιά που διεκδικούν αύξηση των δικαιωμάτων και μείωση των υποχρεώσεων τους και έτσι ώστε αργότερα να είναι έτοιμα για να διεκδικήσουν τη ζωή μέσα από το υγιές Ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καμαρώνουμε με την δύναμη που δείχνουν όταν δεν τα ενδιαφέρουν οι επιφανειακές αριστείες και περγαμηνές, αλλά η εμπειρία. Ναι χαι

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.